La ciutat de Figueres acollirà el 29 d'octubre una jornada divulgativa pensada per a despertar les vocacions científiques entre el jovent gironí i el nord-català. La iniciativa porta per títol 'Science needs you' i combinarà conferències especialitzades sobre ones gravitatòries, la vessant humana del físic Albert Einstein i la relació entre ciència i art, entre d'altres.

Coincidint amb la jornada, s'exposarà un recull de les obres de l'astrofotògraf basc Juan Carlos Casado, el treball del qual ha estat reconegut per la NASA. Com a colofó, hi haurà una observació astronòmica des d'Albanyà, zona catalogada per la Unesco com a 'cel fosc' per la seva baixa contaminació lumínica. L'objectiu de la trobada és "apropar" la ciència al dia a dia de la gent, segons els organitzadors.

Conferències, astrofotografia, projeccions audiovisuals, concert de piano i observació astronòmica. Aquest és el menú de 'Science needs you', la primera jornada de divulgació científica de Figueres, que tindrà lloc el 29 d'octubre.

La trobada espera reunir públics de totes les edats de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord, aprofitant la situació d'enllaç de la capital altempordanesa, però sobretot busca despertar l'interès dels adolescents d'entre 14 i 17 anys per les carreres científiques.

"El nostre objectiu és fer amable i propera la ciència i, d'alguna manera, trencar el desconeixement tan gran que hi ha sobre el món científic", explica la promotora de l'esdeveniment, Àngels Yécora, citant el darrer informe fet per avaluar la matèria, del 2014.

La 7a enquesta de percepció social de la ciència i la tecnologia, a càrrec de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, va posar de manifest que un terç dels espanyols creu que el Sol gira al voltant de la Terra i que només el 15% s'interessa per la ciència.

A banda d'això, Yécora també alerta de la "involució" de la presència femenina en els camps de la ciència i la tecnologia els darrers anys a Occident. Per exemple, l'any 1984, el 37% dels graduats en ciències computacionals als Estats Units eren dones. En l'actualitat, la xifra ha caigut al 18%.

Per trencar amb aquestes tendències, Yécora s'ha inspirat en les jornades de divulgació de relativitat que el col·lectiu Planeta da Vinci organitza, des de fa gairebé una dècada, a Terrassa, amb un èxit creixent d'assistència. La darrera edició hi va participar prop d'un miler de persones.

Experts i divulgadors com Carlos F. Sopuerta, Josep Triginer, Andrés Aragoneses i Rafa Balaguer tindran un paper protagonista en la trobada que es farà a Figueres, que se centrarà en les ones gravitatòries, la vessant humana d'Albert Einstein, la relació entre relativitat i art, i l'astronomia.

També hi haurà un espai per a l'oci, amb una projecció audiovisual acompanyada per piano, i la fotografia de la mà de Juan Carlos Casado, que exposarà algunes de les seves obres sobre fenòmens astronòmics. La NASA ha reconegut el seu treball publicant 42 de les seves imatges al portal especialitzat APOD.