Els problemes als aeroports estan a l'ordre del dia, i més a l'estiu, quan les aerolínies estan en el seu màxim pic d'activitat. No obstant això, no ha de significar una minva en els teus drets. Si tens algun incident, descobreix com actuar.

Els retards en els vols són potser la incidència més freqüent per la que han de passar els viatgers. La majoria desconeix que es pot reclamar una indemnització per aquest tipus de problemes i cau en l'error d'arribar al seu destí -amb hores de retard- i sortir de l'aeroport amb amb enuig però sense res a canvi.

No obstant això, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris -OCU- recorden que la Llei empara els viatgers en aquests casos quan els retards superen les dues hores. En aquests casos, les companyies aèries estan obligades a oferir de forma 100% gratuïta menjar, beguda i el dret a realitzar almenys dues trucades telefòniques o enviar correus electrònics.

Això sí, només s'oferirà allotjament en un hotel i transport entre l'aeroport i el lloc d'allotjament quan la sortida prevista del vol alternatiu sigui com a mínim l'endemà. En qualsevol cas, si no es compleixen aquestes mesures, el passatger pot posar una reclamació i demanar una indemnització en considerar que la companyia no ha complert les seves obligacions.

Pots demanar una indemnització de fins a 5.000 euros pels danys i perjudicis que puguis demostrar, nits d'hotel o transbords perduts, no poder assistir a determinats esdeveniments ...

Que passa si cancel·len el seu vol?

En cas de cancel·lacions de vol, s'estableix una regla d'indemnitzacions possibles en funció de la distància del vol:

Vol de fins a 1.500 km: 250 euros o 125 si t'ofereixen viatjar a la destinació amb una demora de no més de dues hores.

Vol d'entre 1.500 i 3.500 km: 400 euros o 200 si ofereixen un viatge a la destinació amb una demora de no més de tres hores.

Vol de 3.500 km o més que surti fora de la UE: 600 euros o 300 si ofereixen un trajecte a la destinació amb una demora de no més de quatre hores.

Això sí, la companyia aèria encarregada d'efectuar el vol no està obligada a pagar una compensació si pot provar que la cancel·lació es va deure a circumstàncies extraordinàries que no podrien haver-se evitat com un problema meteorològic.

Els poblemes amb les maleta també són molt freqüents

Si la teva maleta no surt per la cinta d'equipatge, dirigeix-te immediatament al taulell de la companyia i sol·licita un part d'irregularitat d'equipatge -PIR- ja que aquest informe serà imprescindible per presentar la teva reclamació. El termini per reclamar varia segons el problema:

Si la teva maleta arriba trencada o si falta alguna cosa del teu equipatge: 7 dies.

Si la teva maleta arriba tard: 21 dies des del moment en que te la lliurin.

Si la teva maleta no arriba: el termini és de 21 dies i comença a comptar quan l'aerolínia et confirma que ha perdut la maleta o quan han passat 21 dies sense tenir notícies.

Per demanar una indemnització, cal que puguis demostrar la pèrdua econòmica que t'ha suposat el retard de l'equipatge -despeses que t'has vist obligat a fer, com per exemple comprar coses que necessitaves urgentment i que estaven al teu maleta- o la seva pèrdua -pots provar el valor de les teves pertinences amb factures o tiquets de compra.

Si abans de volar vas fer una declaració del valor del teu equipatge, podràs exigir una indemnització màxima amb aquest valor. Si no vas fer declaració, el màxim que podràs demanar són 1.200 euros.

Com actuar si hi ha la sobrereserva

L'overbooking segueix sent un problema habitual en molts viatges. Les aerolínies venen més places que les disponibles per si alguns passatgers no es presenten per així evitar volar amb seients buits.

No obstant això, quan els viatgers es presenten al complet i no hi caben tots la companyia pot demanar voluntaris perquè renunciïn al vol a canvi d'algun benefici. Però, això sí, tant si no et deixen embarcar com si acceptes renunciar al vol, han de indemnitzar en les mateixes quotes que per casos de cancel·lació.