El Festival de Peralada abaixa el teló d'una edició molt especial, la del 30è aniversari d'aquest esdeveniment musical d'estiu que va néixer l'any 1987, al Castell de Peralada, la qual va ser una iniciativa de Carme Mateu de Suqué, una iniciativa privada que després de tres dècades continua sent la força i l'impuls del festival.

El Festival de Peralada ha rebut aquest 2016 la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que concedeix la Generalitat de Catalunya.

30 anys després, s'ha continuat refermant en l'òpera, la dansa, la noves produccions i les estrenes absolutes com a signe propi d'identitat. Peralada 2016 ha mantingut l'essència de sempre que el converteix en un esdeveniment únic amb la qualitat i l'excel·lència com a bandera. Un any més, ha continuat sent un referent arreu d'Europa pel que fa a la participació d'artistes d'òpera i lírica de gran renom internacional, assidus dels grans coliseus d'òpera.

Aquest any hi ha hagut molts moments especials, cada nit ha tingut la seva màgia i la seva característica que ha convertit cada espectacle en un fet únic, singular.

Les estrenes que han tingut lloc al Festival 2016 han estat l'òpera Turandot, de Giacomo Puccini, Combattimento, un homenatge a Claudio Monteverdi, Alexandre el Gran, de Xavier Sabata, J'ai deux amours, d'Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida i Nocturn a Peralada, d'Albert Guinovart, l'ària Cocco e Cocomero, d'Alberto García Demestres. Aquestes dues darreres peces han estat estrenes absolutes.

El concert inaugural del Festival el va fer el gran pianista xinès, Lang Lang, que va debutar a Peralada amb una actuació que va captivar al públic i que es va convertir en un excel·lent tret de sortida del Festival 2016.

Turandot, ha estat una nova aposta del festival en el seu interès per potenciar la cultura i les noves produccions, des de la iniciativa privada. Amb una escenografia de quilòmetre zero, s'ha construït en tallers de l'Empordà, i ha tingut com a director d'escena, Mario Gas i escenografia de Paco Azorín.

Aquesta és la tercera òpera que es construeix en tallers de l'Empordà, i s'afegeix a Andrea Chénier de Giordano (2014) i Otello de Verdi (2015), dues aplaudides produccions que han evidenciat la capacitat del Festival en la producció i construcció dins el camp de l'opera internacional.

La Turandot de Peralada s'ha representant dues nits, el 6 d'agost que va ser l'estrena i el 8 d'agost, amb totes les entrades exhaurides en les dues funcions. Amb un repartiment de luxe entre el que hi havia Iréne Theorin (Turandot), Roberto Aronica (Calaf), Maria Katzarava (Liù), el Cor Intermezzo, el Cor infantil Amics de la Unió, i la Gran Orquestra del Liceu, dirigits per Giampaolo Bisante.

Aquesta òpera va mobilitzar unes 250 persones entre cantants, actors, cors i orquestra i es van utilitzar més de 500 vestits. Va ser tot un èxit i ha rebut molt bona crítica. Es va poder escoltar en directe per Catalunya Música.

La Gala lírica dels 30 anys va ser un esdeveniment musical d'alçada que va aplegar a l'escenari primeres veus del panorama internacional com són Sondra Radvanovsky, Eva - Maria Westbroek, Carlos Álvarez, Marcelo Álvarez, Ambrogio Maestri i Daniele Rustioni que va dirigir l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya. El director d'escena va ser Albert Estany i el conductor de la gala, Àngel Llàcer. Va ser una nit per recordar, una festa lírica viscuda intensament.

La Gala lírica ha estat emesa aquesta dies al programa El Palco de la 2 de TVE.

El Claustre del Carme ha estat l'escenari d'un combat d'emocions que va enamorar al públic amb l'estrena de Combattimento, amor i lluites als madrigals de Monteverdi. Un encàrrec que el festival va fer a Joan Anton Rechi, que ha debutat a Peralada com a director d'escena.

També va debutar en aquest espectacle, la soprano Sara Blanch, primera artista resident que te el Festival, que també ha intervingut a Albert-Alberto i a la Festa de la Música amb l'espectacle I want to be a Diva. Sara Blanch, ha demostrat que gaudeix d'una gran veu i de grans dots interpretatius, ha brodat les seves actuacions de registre molt dificultós, en els tres espectacles que ha cantat.

Els concerts i recitals a l'Església del Carme han comptat amb la participació de grans veus que han captivat al públic. Han estat actuacions de caire íntim que han portat fins al Festival a la soprano Olga Peretyatko, la mezzosoprano, Anita Rachvelishvili, el tenor, Bryan Hymel i el contratenor, Xavier Sabata. Peretyatko i Hymel han debutat al Festival.

La dansa, una altra de les passions del Festival ha tingut dos noms propis: Ailey II i Roberto Bolle and Friends. En els dos casos, ha estat la primera vegada que aquestes companyies han actuat a l'Estat Espanyol i l'èxit ha estat rotund. Van fer vibrar al públic que es va desplaçar fins l'Empordà per no perdre's aquestes cites amb la dansa d'alt nivell.

L'Estiu musical ha brillat amb grans noms de la música com Pink Martini, el retorn de El gusto es nuestro, Seal, Diana Krall, Ezio Bosso, La Unión, The Original Blues Brothers Band i Simply Red. En el cas d'Ezio Bosso la de Peralada ha estat la primera vegada que actuava a l'Estat Espanyol i han visitat per primera vegada el Festival, La Unión, Blues Brothers, Seal i Simply Red.

Paral·lels ha donat cabuda a grans actuacions com el concert Albert-Alberto. Demestres i Guinovart, en el que els dos grans compositors contemporanis van regalar dues estrenes absolutes al Festival: Nocturn a Peralada (Albert Guinovart) i Cocco e cocomero (Alberto García Demestres).

En el marc d'aquest cicle, Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida han estrenat l'espectacle J'ai deux amours. Coincidint amb el quatre-cents aniversari de la mort de Miguel de Cervantes, es va fer una lectura dramatitzada d'una selecció de fragments de Don Quijote amb Josep Maria Pou, Camilo García, Maife Gil, Carles Canut i Miquel Pujadó.

La Festa de la Música amb I want to be a Diva i Tortell Poltrona han estat espectacles de caire familiar que també han estat protagonistes d'aquest festival.

Es va fer a la plaça de la Vila de Peralada i va presentar un bonic espectacle amb posada en escena de Marc Montserrat-Drukker i en la que van participar els pianistes Albert Guinovart, Josep Buforn, la soprano Sara Blanch i el Cor Infantil Amics de la Unió. D'aquesta manera, el Festival ha volgut agrair a la vila el bon acolliment que ha rebut durant aquestes tres dècades.

Aquest any s'han ofert 23 propostes i 24 nits d'espectacle. 10 nits han estat sold out, entre els quals hi ha les dues funcions de Turandot, Seal, El gusto es nuestro, Lang Lang, Pink Martini o Diana Krall. El festival ha continuat creixent en nombre d'espectadors, fet significatiu donat que es segueix potenciant els espectacles de mitjà i petit format.

Aquest 2016 s'han fet catorze nits d'auditori, una amb l'auditori reduït, cinc espectacles a l'Església del Carme, un a la Biblioteca del Castell, un al Claustre del Carme i un al Cotton Chill Out.

En el marc del Festival s'ha dut a terme la primera edició del Campus Peralada, una iniciativa encara en fase de creixement que ha portat fins a l'Auditori del Parc del Castell, 156 nois i noies que reben formació musical, interpretativa o de dansa, en 10 centres o entitats de les comarques gironines.

Cal destacar també que el passat 8 d'agost, en el marc del Festival, es va dur a terme la 1a Nit de l'Alzheimer, organitzada per la Fundació ACE amb col·laboració amb la Fundació Castell de Peralada.

Van participar personalitats del món cultural, social i institucional en favor de la recerca contra la malaltia i el projecte NORFACE, que permetrà avançar en els pronòstics inicials als malalts d'Alzheimer. La recaptació va anar destinada a finançar un projecte de recerca d'aquesta fundació.

Per altre part, una edició més, el Festival ha acollit la Nit de la Comunicació, organitzada per Abertis i l'Agència EFE.

En aquesta edició del Festival s'han acreditat 94 mitjans de comunicació, 21 dels quals eren internacionals.

Un total de 45 empreses, encapçalades per Casinos de Grup Peralada han donat suport al festival que enguany ha tingut un pressupost global, que de manera excepcional, ha estat de 4,2 milions d'euros.

Durant les set setmanes que ha durat el festival s'ha pogut visitar una exposició de Santi Moix de Ceràmiques negres, al Parc del Castell de Peralada, Cervantes 400 años, a la Biblioteca del Castell de Peralada i Els millors tenors del món, distribuïda en diferents racons de la vila.

Aquest any ha debutat amb el 30è Festival de Peralada, el Castell Peralada Restaurant, amb el xef Xavier Sagristà i el cap de sala i sommelier Toni Gerez, al capdavant. Aquest nou restaurant del Grup Peralada ofereix alta gastronomia que reinterpreta la tradició culinària de manera creativa i amb propostes avantguardistes basades en la qualitat dels productes de l'Empordà, des de la terra i fins al Mediterrani.

El 30è Festival de Peralada ha estat una bonica i màgica constel·lació de veus que han arribat d'arreu del món fins l'Alt Empordà amb epicentre a la vila de Peralada. Des del Castell de Peralada s'ha fomentat la cultura i s'ha ofert al públic un espai amb una arquitectura, una història i uns jardins meravellosos que complementen l'oferta del festival i el converteixen en l'Experiència Peralada, reafirmant aquest esdeveniment en una clara aposta pel turisme cultural.