Roses està de Festa Major, una de les celebracions, juntament amb el Carnaval, a la qual més s'impliquen els veïns. Alguns dels actes són molt antics. És el cas de l'empaitada d'ànecs, que d'aquí a tres anys hauria fet cent anys.

L'Arxiu Municipal, amb motiu de la festa i del fet que és el primer any que no se celebra, ha volgut mostrar la revista en paper més antiga que es conserva de la festa, de 1954 que inclou la programació amb les cucanyes i la «caza del pato». És el testimoni documental més antic.

Segons la informació facilitada, es tracta del «primer document que testimoniava la celebració de l'empaitada d'ànecs dins la programació d'actes». És a la revista de la Festa Major de fa més de mig segle, la primera en paper que es conserva.

«Essent una publicació municipal», informen des de l'arxiu, és un cas especial perquè és un dels pocs exemplars de programes de la Festa Major que s'ha conservat a l'arxiu. La col·lecció és força completa des de mitjan dècada de 1970, en canvi, els números anteriors, «eren molt esparsos i molts s'han aconseguit a través de donacions de persones particulars».

Els jocs de cucanyes

Un dels apartats que integren la revista és la programació d'actes on s'anunciava la celebració. Segons l'Arxiu, és aquí on es troba l'anunci del «Juegos de Cucañas y Caza del Pato», primera referència que l'arxiu ha obtingut fins al moment en la seva recerca documental. Aquest any l'associació que organitzava les cucanyes no ha programat oficialment cap activitat.

La documentació l'han situat a l'apartat document del mes de l'arxiu que es pot consultar des del web municipal.