Els robatoris en habitatges pugen, com creixen també les detencions per aquest tipus de delictes. Augmenta doncs la preocupació per l'escàs càstig penal a una activitat il·lícita que ha tancat el primer semestre de l'any amb 57.458 entrades dels pispes en cases per apoderar-se de diners i objectes de valor.

Si es fan comptes, com han fet investigadors consultats per Efe, robar cases els surt gratis a nou de cada deu lladres, perquè només un de cada 10 detinguts acaba entre reixes després d'una ordre judicial de presó provisional.

Des de fa temps, les bandes de lladres utilitzen un sistema per comprovar que no hi ha ningú a casa. Es tracta d'uns "testimonis" o "marcadors" transparents que els delinqüents col·loquen entre la porta i el marc, a la part inferior, a una alçada per sota del genoll on probablement ningú mira.

I els solen col·locar en diversos habitatges de l'immoble escollit. Un dia o dos dies després tornen per veure què ha estat del "marcador". Si és a terra, és que els inquilins són a casa. Si és al lloc on el van instal·lar, tenen "via lliure" per accedir al pis.

"Si veus aquests 'testimonis', el teu espiell està inutilitzat o sents sorolls estranys al portal... els pispes són a prop", alertava aquesta mateixa setmana un tuit de la Policia, al qual acompanyaven dues fotografies d'aquests "marcadors" i de un espiell empastifat de silicona o una altra substància per evitar mirades indiscretes.

El Ministeri de l'Interior ha publicat recentment les dades de la criminalitat en el primer semestre de l'any, un període en què els delictes i faltes han baixat un 2,5 per cent, encara que els homicidis (amb un 18,4%) i els robatoris amb força en domicilis (amb un 2,2%) han registrat un augment.