La proclamació de basílica menor de l'església de Castelló d'Empúries ha estat un dels esdeveniments socials i religiosos més celebrats pels castellonins. El poble va escriure un nou capítol de la seva història, el 2006, quan el Sant Pare Benet XVI va atorgar oficialment el títol de basílica menor a l'església parroquial de Santa Maria. L'església es convertia, així, en el segon monument arquitectònic (després de la catedral de Girona) més important de tota la demarcació.

Falten pocs dies perquè es commemori el desè aniversari d'aquest gran festeig. Va ser el 24 de setembre del 2006 quan la parròquia va organitzar, amb el suport de l'Ajuntament de Castelló, una celebració molt important amb la presència d'autoritats polítiques i religioses i la participació activa de milers de castellonins. Mossèn Narcís Costabella (Banyoles, 1937- Castelló d'Empúries, 2012) va ser el gran impulsor d'aquesta fita, gràcies a la mobilització de la comunitat cristiana del municipi a través de diverses activitats.

La majestuositat del monument havia fet, abans de la proclamació de basílica menor, que fos conegut popularment com la catedral de Castelló d'Empúries i, fins i tot, la catedral de l'Empordà, si bé mai havia funcionat com a seu catedralícia.