El Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries se suma a la commemoració del setè centenari de la mort de l'escriptor i filòsof Ramon Llull i li dedicarà la 26a edició, que se celebrarà entre el 8 i 11 de setembre. D'aquesta manera el festival d'enguany s'inclou en el programa oficial d'actes de l'Any literari Ramon Llull 2015-2016.

El mestre Jordi Savall oferirà el divendres 9 un concert amb la formació Hespèrion XXI, amb músiques de tradició cristiana, jueva i musulmana i textos de la vida de Llull narrats pels actors Jordi Boixaderas i Sílvia Bel. "El concert té un programa molt ric de colors i els músics que hi participen es basen en les tradicions antigues d'improvisar. La creativitat és màxima", ha assenyalat Savall en la presentació del festival, que compta també amb un mercat amb moneda pròpia, un sopar medieval i un torneig de justes, entre altres propostes.

El fil conductor del Festival Terra de Trobadors serà 'Ramon Llull i el pensament medieval', tal com han donat a conèixer aquest dijous els responsables del certamen en la presentació a la seu de l'Institut Ramon Llull, al Palau del Baró de Quadras, a Barcelona. La cita escull la figura del cèlebre filòsof i poeta místic que "els especialistes anomenen 'el filòsof de l'acció', 'de la diferència', un personatge que val la pena tenir sempre present", ha glossat el director de l'institut que en porta el nom, Manuel Forcano.

El mestre Savall ha reivindicat l'actualitat de la figura de Llull, que representa "la lluita contra la falsedat i la ignorància". "Els problemes que tenim avui es basen en un món ple de falsedats i ignorància que faciliten els fanatismes i violències sense fi.

Un filòsof i pensador com Ramon Llull és un exemple d'actitud a la vida de voler convèncer els que no pensen com nosaltres, no per la força, sinó a través del diàleg intercultural a partir del raonament i respecte. Difondre'n el llegat és molt important", ha afirmat el músic. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, ha destacat per la seva banda que Ramon Llull va ser coetani de Ponç Hug IV d'Empúries, el 'comte trobador'.

Rigor històric i implicació de les entitats per atraure milers de visitants

El festival, que l'any passat va atraure 42.000 visitants, sobretot de la Catalunya nord i de les comarques barcelonines, és una cita cultural i festiva de caràcter multidisciplinari, que compta amb recreacions històriques, conferències, exposicions i altres activitats.

Güell ha assenyalat que el festival és considerat "el més important del país en l'àmbit de les commemoracions de fets i recreació històrica" i ho ha atribuït al rigor històric; a la importància que atorguen als fets culturals que envolten al fil conductor i a la implicació de les entitats i associacions en una cita que transforma el municipi durant quatre dies.

Savall ha destacat la seva admiració pel certamen, que el deixa "meravellat": "La riquesa d'un poble no depèn del patrimoni sinó de la capacitat de valorar-lo i aquest és l'exemple que esteu donant".

El concert: una màquina del temps que oferirà moments únics a tall de jam session

L'endemà que el comissari de l'Any Llull, el professor Joan Santanach, faci la conferència inaugural el dijous 8 de setembre, el mestre Savall oferirà el concert 'Temps de conquestes, de diàleg i desconhort' a la Basílica de Santa Maria. "La música ens apropa a la història amb l'emoció i la bellesa i ens fa conèixer moments llunyans que en semblen d'avui.

És una extraordinària màquina del temps. Escoltar un cant de l'època de Llull ens dóna la impressió de viatjar en el temps", ha assenyalat Savall, que ha subratllat que el concert oferirà moments únics ja que la majoria de músics provenen de tradicions d'improvisació.

"Com una jam session?", li han demanat al mestre, que ha assentit: "És una jam sesion amb un estic oriental i medieval". El sopar medieval per a uns 400 comensals al Palau dels Comtes d'Empúries tanca la programació de divendres.

Durant el cap de setmana de l'11 i el 12 de setembre, se celebrarà el mercat medieval organitzat pels comerciants i associacions del municipi amb 70 parades, amb la singularitat que, per comprar-hi, cal utilitzar una moneda pròpia. També s'ha programat un torneig de justes medievals, concerts, una conferències, una mostra de cinema i altres recreacions.