Els barbuts estan de moda, i ja porten un temps. Però darrere d'aquesta estètica moderna, estesa gràcies al fenomen hipster (també al heavy), s'amaguen diversos motius psicològics que han acompanyat l'home al llarg de la història.

El nostre aspecte és la nostra carta de presentació cap a la societat i cap al món, independentment de si estem preocupats per la nostra aparença o si ens és indiferent. Llavors, què transmet una barba i per què la porten els homes? Diverses investigacions sobre aquest tema han arribat a una sèrie de conclusions.

La barba dóna maduresa

Per a aquelles cares massa joves, la barba esdevé un element fonamental per guanyar en solidesa ja que sol sumar anys. Concretament de mitjana se li posen dos anys de més als barbuts, segons un estudi dels psicòlegs Paul Vasey i Barnaby Dixon.

La barba s'associa al poder

La majoria de la gent associa la barba amb el poder, amb una posició social elevada. Així ho demostra l'estudi de Barnaby Dixson i Paul Vasey en el qual es fotografiaven a diversos homes dues vegades; un cop amb barba i l'altra, afaitats. A continuació, ensenyaven les imatges a 200 dones perquè les classifiquessin en funció de l'estatus social que elles creien que tenien. Els resultats parlaven per si sols ja que els homes que portaven barba obtenien més puntuació que els que estaven afaitats.

La barba s'associa a la fortalesa

En el mateix estudi d'aquests psicòlegs es va realitzar una nova prova que consistia a fotografiar els subjectes, amb barba i afaitats, realitzant diferents ganyotes o expressions facials. Després, aquestes imatges es van ensenyar a un altre grup d'homes, de diferents procedències, que van assenyalar com més forts i també més agressius a aquells homes que portaven barba.

En realitzar a un grup de dones la mateixa pregunta, van determinar que aquells que no portaven barba semblaven més dòcils que la seva altra imatge amb barba. A més, la cara afaitada els feia tenir menys atributs de masculinitat.

El pèl és sinònim de salut

Segons un estudi publicat a la revista Science, la barba comporta intrínsec el bon estat de salut de qui la llueix. Antigament, el borrissol de la cara era una manera de demostrar la fortalesa del sistema immune dels homes, ja que es convertia en un brou de cultiu perquè els paràsits es desenvoluparan al seu lliure albir.

Avui en dia, res té a veure amb això: els homes es cuiden la barba, més que els cabells, amb productes especials, gels, assecador, barber ... No obstant això, aquest motiu psicològic forma part de la consciència col·lectiva universal adquirida.

La confiança està a la barba

Algunes teories evolucionistes expliquen que les barbes són un símbol de l'autoconfiança en un mateix i es remunten a l'antiguitat per sostenir aquest principi. Durant una lluita, la barba, així com els cabells llargs suposava un desavantatge per a qui la portés, ja que per al contrincant era fàcil fer-lo patir mitjançant una estirada de pèl. No obstant això, lluir-la era un senyal d'autoconfiança en les habilitats per a la guerra i en l'estat físic.

La barba pot fer-te sentir més maco

Molts homes descobreixen que amb la barba és més fàcil amagar imperfeccions a la pell, acne, marques antiestètiques o alguna asimetria en les mandíbules. No és que la barba et converteixi en irresistible però pot fer-te sumar punts.