Aquest divendres, 29 de juliol, es compleixen 175 anys de la constitució del Col·legi d'Advocats de Figueres. Coincidint amb aquesta efemèride, el Consell de l'Advocacia Catalana presenta a Figueres, aquest 29 de juliol mateix, el II Congrés de Drets Humans, que se celebra els dies 29 i 30 de setembre a l'auditori Caputxins de Figueres.

Durant l'acte, es mostraran per primer cop les escriptures de constitució del Col·legi recentment localitzades, que daten del 29 de juliol de 1841. Les escriptures quedaran exhibides a la seu col·legial.

Va ser gràcies a la tasca de Santiago Yanes, advocat resident a Tenerife, que es va poder conèixer que el Col·legi d'Advocats de Figueres es va constituir el 29 de juliol del 1841. Aquest advocat va contactar amb el degà del Col·legi per compartir la referida descoberta i fer-ne partícips tots els companys.

Aquesta troballa té el seu origen en la localització d'un expedient custodiat a l'arxiu del Ministeri de Justícia datat de l'any 1895 i iniciciat per tal de resoldre els dubtes sobre la continuïtat legal plantejada en aquella època pel propi Col·legi d'Advocats de Figueres, atès les diferents interpretacions possibles sobre el número d'advocats necessaris (20) que havien de tenir els Col·legis d'Advocats ja constituïts per tal de subsistir, segons la terminologia gramatical emprada per un costat, pels 'Estatutos para el Regimen y gobierno de los Colegios de Abogados del Territorio de la Península, Islas Baleares y Canarias', aprovats per la Real Ordre de 15 de març de 1895 i, per altre costat, la terminologia emprada per la 'Ley Orgánica Provisional del Poder Judicial', de 15 de setembre de 1870.

Al marge del seu contingut concret, aquest expedient proporciona la valuosa documentació que permet fixar la data exacta de constituciódel Col·legi d'Advocats de Figueres: el dia 29 de juliol de 1841, amb 21 advocats adscrits segons afirmen el que era aleshores Degà accidental, Carles Fages de Perramon, i Joan Moragas, Secretari de la Junta de Govern.

No es coneixen, però, els noms dels advocats fundadors; no se sap ja gairebé res més de la història col·legial fins que no es restableix la normalitat administrativa col·legial creant-se les primeres actes de Juntes Generals l'any 1895.

El que sí que es pot afirmar, d'acord amb la referida data de constitució, és que el Col·legi d'Advocats de Figueres és la segona corporació professional d'advocats coneguda i constituïda en el marc territorial de Catalunya a partir del segle XIX. Altres Col·legis d'Advocats fundats al segle XIX són els de Barcelona (1833), de Tortosa (1844), de Tarragona (1845), de Vic (1882) i Manresa (1822).

El primer Llibre de Comptes que es conserva és de l'exercici 1869. La quota que van pagar els vint advocats aleshores col·legiats va ser de vint reals cadascun, que es van utilitzar per pagar nou pessetes al porter 'pel seu treball', i la resta es va deixar com a 'existència'.

El primer escrivent que va tenir el Col·legi d'Advocats es va contractar l'any 1870, i es va invertir la quantitat d'onze pessetes amb cinquanta cèntims.