Les dones romaneses són el col·lectiu de víctimes del tràfic per a l'explotació sexual més nombrós a l'estat espanyol i representen el 34% de les 1.428 dones identificades, segons dades de la Fiscalia General del 2014. Aquesta és una de les dades que recull la investigació de la Fundació Surt sobre el tràfic de dones romaneses, si bé responsables de l'estudi han alertat que la xifra només és "la punta de l'iceberg" d'aquesta explotació. La investigació estableix que les principals pautes de captació de dones romaneses són la promesa d'una feina i ingressos per part de familiars o amistats i la d'una vida compartida d'acord amb els rols patriarcals per part del 'fals nuvi' o lover boy'. La cònsol de Romania a Barcelona, Geanina Boicu, prefereix parlar d"estafador romàtic" i demana que no s'estigmatitzi un país que es "reconnecta" amb ell mateix després de la caiguda del comunisme i l'impacte del capitalisme.

L'explotació sexual és la principal finalitat dels casos de tràfic de persones a l'estat espanyol i representa el 91,6%, segons dades de la Fiscalia General de l'Estat. Pràcticament totes les víctimes són dones (98,7%) i la majoria són de nacionalitat romanesa, seguides per dones xineses, que representen el 13%; dominicanes (10%); brasileres (7%); colombianes (6%) i nigerianes i paraguaianes (4%). Aquestes són les dades oficials que corresponen a les investigacions de la Fiscalia, però les responsables de la Fundació Surt han apuntat a una xifra negra de víctimes que podria ser molt superior.

Les dades oficials tampoc reflecteixen que moltes de les víctimes són menors d'edat, segons han assenyalat les responsables de la investigació sobre el tràfic de dones romaneses que s'ha presentat aquest dimarts a Barcelona. Precisament una de les conclusions de l'estudi és que les menors són explotades durant diversos anys abans de ser identificades.

Laura Sales, investigadora de l'àrea d'empoderament sociopolític, incidència i coneixement de la Fundació Surt, ha destacat que les pautes de captació basades en promeses de feina o de falsos amors fan encara més complexa i difícil de detectar aquesta realitat. "El ganxo de l''amor romàntic' no és només important en la captació, sinó que també manté la situació d'explotació durant més temps", ha subratllat Sales. Les responsables de l'informe han assenyalat que es tracta d'un "fenomen molt semblant" a la violència masclista en l'àmbit de la parella i de la família.

L'estudi recull una manca de voluntat clara per saber l'origen dels diners i la cònsol replica: "No som tan degenerats"

La recerca, basada en entrevistes a 18 professionals de serveis socials de l'estat espanyol i a set dones que han patit el tràfic per a l'explotació sexual, constata un "cert clima d'acceptació" o una manca de voluntat clara d'algunes famílies de saber l'origen dels diners que reben de les dones que han marxat a altres països, tot i que aquest no és un fenomen generalitzat, ha apuntat Sales. Una de les professionals entrevistades en l'estudi va parlar de 'mentida nacional'; un concepte sobre el qual ha discrepat la cònsol de Romania en la presentació de l'estudi: "Cap família vol que les seves filles es prostitueixin. No som tan degenerats".

Boicu també ha preferit parlar d''estafadors romàntics' més que d''amor romàntic' -un terme emprat en les narratives feministes- per recalcar que el mòbil de l'explotació és econòmic. "El tràfic és de diners, no de sentiments", ha puntualitzat. La cònsol ha posat èmfasi en l'impacte de l'entrada del capitalisme al seu país per entendre el tràfic de dones: "Teníem un règim totalitari i no sabíem què era l'oest. Quan va caure, van entrar mil coses i es van crear somnis". "Miràvem l'oest com si fos el millor i no ho és, és una altra versió", ha subratllat.

"Les persones que aquí es prostitueixen són les filles d'aquesta època en què miràvem la tele com si fos la primera vegada. Quan vosaltres sabíeu de tot, nosaltres vam saber que existia Madonna i Michael Jackson", ha afirmat Boicu, per reblar: "Quan t'han destrossat com a societat pel capitalisme, falta educació cívica, social i política entre la gent".

La cònsol també ha demanat analitzar la realitat del seu país distingint el medi rural de l'urbà, amb moltes diferències, i ha recordat que les portes del consolat estan obertes per a totes aquelles persones que són víctimes de tràfic.

Més sensibilització i coordinació entre entitats i cossos de seguretat

L'estudi de la Fundació Surt recull un seguit de recomanacions davant el tràfic de dones romaneses per a l'explotació, com incrementar la informació i sensibilització sobre el tràfic de persones des d'una perspectiva de gènere i millorar la detecció amb l'acció coordinada entre ONGs i cossos de seguretat de l'estat, així com la cooperació entre entitats coneixedores del fenomen als països d'origen.

La Fundació Surt demana abordar el tràfic de dones com una forma específica de violència masclista des d'una perspectiva de drets humans i renovar els protocols d'actuació estatals i autonòmics, així com promulgar una Llei integral contra el tràfic per a l'explotació.

La recerca presentada aquest dimarts s'emmarca en el projecte GIRL ('Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking Sexual Exploitation'), desenvolupat entre 2014 i 2016 a Romania, Itàlia i Espanya, amb el finançament del Programa de prevenció i lluita contra el crim de la Direcció General de Migració i Afers d'Interior de la Comissió Europea.

Text