El regidor de Solidaritat i Cooperació Internacional Francesc Cruanyes ha signat en nom del govern de Figueres un manifest de suport a la candidatura de la presonera política ruandesa Victoire Ingabire Umuhoza per al Premi Constructors de la Pau 2016, convocat per l'Institut Català Internacional per la Pau.

La líder dels partits de l'oposició a la dictadura de Ruanda, coneguda com la "Mandela ruandesa", està empresonada des del 2010, acusada falsament de negació del genocidi i traïció pel govern de Kigali.

Victoire Ingabire és una gran defensora dels drets humans i de la dona. Quan va tornar a Ruanda després d´anys d´exili per presentar-se a les eleccions presidencials, va exigir el reconeixement de totes les víctimes del genocidi i va demanar que els autors de les massacres retessin comptes davant els tribunals, motius pels quals va ser empresonada.

Des de l'Àrea de Cooperació Internacional de l'Ajuntament asseguren que Ingabire mereix el reconeixement públic, i estan convençuts que atorgar-li el Premi Constructors de la Pau 2016 seria d'una gran importància i un digne reconeixement públic a la seva trajectòria.

El regidor de Cooperació Internacional, Francesc Cruanyes, assegura que "l'Ajuntament de Figueres en tot moment ha donat suport a la causa en favor de la llibertat de Victoire Ingabire". De fet, el gener de 2016, l'Ajuntament de Figueres va rebre al Saló de plens Lin Muyizere, marit de Ingabire, i va donar suport a la candidatura del Premi Internacional Catalunya. Cruanyes afegeix que, també en relació a Ruanda, "l'Ajuntament està personat institucionalment en el cas del missioner Joaquim Vallmajó, assassinat el 1994."