Abertis Autopistas i Creu Roja han posat en marxa aquest estiu les zones de joc infantils de les àrees de servei Empordà Sud (direcció Barcelona) i Montseny Nord (direcció la Jonquera) a l'AP-7 per fomentar el descans dels conductors. Aquest servei funciona tots els caps de setmana de juliol i agost, és gratuït i està adreçat a nens i nenes amb edats compreses entre 1 i 12 anys, principalment.

I és que, durant els mesos d'estiu, són moltes les famílies que utilitzen les autopistes per desplaçar-se als seus destins i, des d'Abertis Autopistas, es fomenten les aturades de descans per a una conducció més segura. Una solució per fer més amena l'aturada a les àrees de servei quan es viatja amb mainada s'ha trobat oferint un servei en què els petits es poden divertir a l'hora que aprenen.

A l'àrea de servei de l'Empordà, la ludoteca es va posar en funcionament l'estiu del 2014 amb la finalitat de fomentar la seguretat a l'autopista i promoure el descans dels conductors en vista als desplaçaments de cara als mesos estivals. Els responsables d'aquest servei expliquen que es presenta com una proposta divertida que pretén entretenir els més petits mentre els pares descansen i aprofiten els serveis propis de l'àrea de servei.

Creu Roja i Abertis Autopistas s'han posat d'acord amb aquesta iniciativa atesa "la importància de complir amb els descansos i impulsar una conducció més segura". A part de l'àrea de l'Empordà, també hi ha espais de joc d'aquest mateix tipus al Montseny i a Sagunt, en el recorregut de l'AP-7.

Creu Roja és l'entitat encarregada de tutelar les zones infantils de joc animant els seus petits usuaris a aprendre bones pràctiques en matèria de seguretat viària. A l'àrea de l'Empordà, en concret hi ha dues monitores que atenen els nens i les nenes i els dinamitzen les activitats. Les dues estan formades com a monitores d'oci i temps lliure i disposen del títol de monitor d'activitats de lleure infantil i juvenil per fer aquest servei.

"Els monitors de Creu Roja fan activitats d'educació viària formant els més petits. Aprenen els senyals de trànsit, puzzles, sopes de lletres i endevinalles d'educació viària, entre altres. Es fan manualitats lliures, tallers de pintura, jocs de construcció. Els espais infantils de joc tenen l'objectiu d'implantar el coneixement de l'educació viària, de primers auxilis, d'estimular la intel·ligència creativa i la lògica dels nens", explica la portaveu de Creu Roja, Lena Cubarsi.

Les zones infantils de joc estan pensades per a nens i nenes d'entre 1 i 12 anys, i s'ha dissenyat un programa d'activitats adaptades a cada edat. "L'espai de joc compta amb tota mena de materials i jocs destinat a nens i nenes, contes, dibuixos per acolorir, material per fer manualitats, jocs de taula i passatemps perquè els nens i les nenes gaudeixin durant l'estada a l'àrea de servei. Per fer totes aquestes activitats, disposen de dues taules amb cadires, una per als més petits i l'altra per als més grans", exposa Lena Cubarsi.

524 panells de missatgeria

Al llarg de l'autopista, s'han col·locat 524 panells de missatgeria variable, en què s'alerta els conductors de la necessitat d'aturar-se a descansar i a través dels quals s'ofereixen alternatives com la ludoteca de l'Empordà. D'aquesta manera, com assenyalen els representants de Creu Roja i d'Abertis Autopistas, "és més fàcil que els conductors puguin planificar les seves aturades de forma que el viatge sigui més segur".

El director de les xarxes AP7 i AP2 d'Abertis Autopistas, Miguel Camacho, explica com d'important és garantir la seguretat dels seus usuaris. La compayia compta amb diferents centres d'operacions, que vetllen per la seguretat a les seves autopistes en tot moment. Però, a més, s'han posat en marxa serveis, com la zona infantil de jocs, que afavoreixen el descans dels adults mentre els nens es diverteixen.

"L'últim any, més d'un centenar de famílies van passar per l'espai de joc infantil de l'Empordà i la previsió és que aquest any la xifra sigui superior. És un servei que ha tingut una molt bona acollida des del principi, perquè és una iniciativa que pretén no només divertir i formar els nens sinó afavorir el descans dels adults. Està pensat per a tota la família", ha dit Miguel Camacho.

També ha informat que la zona infantil es complementa amb una gran varietat de serveis que ofereix l'àrea de servei, pensats per a l'ús i per al gaudi de tot tipus d'usuari. "Cal destacar que, en l'aposta per formar els futurs conductors, i atenent al compromís amb la seguretat vial i l'accidentalitat zero, Abertis Autopsitas ha llançat Autopistas car trip adventure, a través de la seva aplicació mòbil Autopistas en ruta", ha relatat Miguel Camacho, alhora que detalla en què consisteix: "És un joc dirigit als més petits, centrat en la manera com s'ha d'afrontar un viatge en cotxe de forma segura. De manera divertida, apropa els nens les claus per planificar i realitzar un viatge, amb diferents minijocs per conèixer la senyalització, les normes de trànsit, els comportaments responsables al volant i tot allò relacionat amb la seguretat viària"