Aquest dimarts es presenta la programació de l'Acústica 2016 de Figueres. El Festival arriba a la seva 15è edició i ho fa en un clima enrarit entre l'empresa organitzadora de l'esdeveniment, Promo Arts Music, i l'Ajuntament. El seu director, Xavi Pascual, explica la situació en una extensa entrevista que el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ publica en la seva edició d'aquest mateix dimarts. Comerç Figueres també ha entrat en el tema impulsant la campanya #acusticaaraisempre per dobar-li suport.

Recentment, el govern local ha anunciat una convocatòria pública per a les activitats capdavanteres de la ciutat. Xavi Pascual opina que "està bé que es facin convocatòries perquè existeixin festivals de prestigi a la nostra ciutat. El que no em sembla bé és que aquesta convocatòria es faci pensant en festivals de prestigi que no són municipals, sinó que són d'empreses privades com la nostra, que som de Figueres i que ens hem deixat la pell perquè aquests projectes siguin el que són ara (...). Nosaltres no pretenem que es facin il·legalitats ni molt menys. És una llei, però que cada secretari i interventor municipal interpreta de manera diferent. Si ho comparéssim amb una autopista, és com si quan passes per Figueres pots anar a un màxim de 100, per Girona a 120 i a Granollers a 110. Cada municipi quan aplica aquesta llei a projectes culturals la reinterpreta de manera diferent. Aquesta situació no només ens afecta a l'Acústica també afecta al Festival del Circ i al Festival Còmic, i a molts festivals d'altres poblacions que no són de titularitat municipal".

El director de l'Acústica explica que "aquest és un projecte d'una empresa privada, perquè l'Ajuntament no ha volgut assumir-ne el risc que comporta, i per això Promo Arts Music hem perdut i diners i seguim assumint el risc per poder fer el projecte amb la grandària actual. Encara fa un parell d'anys, vam intentar arribar a algun acord perquè la marca fos de titularitat municipal i no va interessar. D'aquesta convocatòria no en coneixem les bases, ni el funcionament, i no sabem si per temporalitat o contingut serà apropiada per l'Acústica. No demanem, ni molt menys, un concurs a mida només faltaria, sinó estudiar vies legals que si realment l'Ajuntament vol que l'Acústica continuï a la ciutat de Figueres, no passin per posar en risc la continuïtat del projecte. A altres ciutats, com Girona per exemple amb el cas Temporada Alta, no es plantegen en cap moment buscar una solució que impliqui posar en risc la seva continuïtat a la ciutat de Girona. És un risc que ni es contempla. No entenem per què a la nostra ciutat sí. Què més hem de demostrar?"

Respecte de l'edició de l'aniversari, Pascual avança: "Tot i aquests entrebancs, tindrem artistes de primera línia, augmentarem la fira de food trucks amb noves propostes i que quedarà lligada amb la Fira del Disc. Estem salvant totes les limitacions de seguretat i d'aforament que té un gran festival com és l'Acústica. Volem convertir la Font Lluminosa en un market vintage que serà molt atractiu. És a dir, que el Festival sigui molt atractiu per a la gent que vingui, no només pels concerts. Que les places tinguin vida. Cada dia passaran coses per celebrar l'aniversari, una de les quals serà el gran espectacle dels 15 anys que es farà el divendres a la nit des de l'escenari de la Rambla i que dirigiran Josep Thió i Valen Nieto amb els principals noms de l'escena musical catalana. Serà un espectacle impressionant amb la banda sonora del nostre país. Volem que sigui un agraïment a tota la gent que ens ha fet costat durant tots aquests anys".

Malgrat tot, Xavi Pascual es mostra conciliador amb el consistori i deixa la porta oberta a un acord entre les dues parts: "M'agradaria que fos així, però... No puc amagar la preocupació que sento. Els fets són els fets i el temps se'ns tira a sobre per trobar solucions".

Un promotor de llarg recorregut

Xavi Pascual (Figueres, 1976) és l'empresari responsable de l'empresa Promo Arts Musics, que ha estat l'encarregada de crear el Festival Acústica des de la seva fundació. Pascual, llicenciat en Filologia Catalana, és al darrere de nombrosos projectes d'èxit, com els festivals Strenes de Girona i Sons del Món, que enguany se celebren a Castelló d'Empúries i Roses, manager de Sopa de Cabra o Elèctrica Dharma entre d'altres, i secretari de l'Associació de managers, promotors i representants de Catalunya.

La primera Acústica es va fer del 26 al 28 de setembre del 2002 amb el suport de l'Ajuntament de Figueres i el Casino Menestral Figuerenc. Kiko Veneno, Paul Fuster, Coque Malla, Jordi Batiste, Toni Xuclà i Clandestinos van estrenar el programa d'aquell any.

Llegiu l'entrevista sencera a l'edició de paper del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.