Palamós

Denunciat un socorrista de Palamós per negar-se a atendre un nen en català

A l'adolescent va picar-lo una medusa i l'empresa encarregada del servei ha obert un expedient per esclarir els fets

12.07.2016 | 07:45
La platja de la Fosca de Palamós-

Una mare de Taradell (Osona) ha denunciat que un socorrista es va negar a atendre el seu fill perquè l parlava en català. Els fets van tenir lloc aquest diumenge a la tarda a la platja de la Fosca de Palamós (Baix Empordà). Al nen, que té 14 anys, va picar-li una medusa a l'esquena. La mare, Lioba Costa, va anar a demanar ajuda al socorrista que estava a la cadira de vigilància, però el noi es va negar a atendre-la perquè, segons ha relatat Costa, li va parlar en català. "No t'entenc i no vindré", diu que li va respondre. La mare, aleshores, s'hi va dirigir en castellà, però el socorrista tampoc es va moure d'on era. Al final, Costa i el seu fill van anar fins a la caseta de socors, situada a l'altre extrem de la platja, on allà sí que van atendre l'adolescent. Costa assegura que la situació que va viure és "inadmissible" i "intolerable" i ja l'ha denunciada a l'Ajuntament, al Síndic de Greuges i al col·lectiu Drets.cat. Dijous anirà als jutjats de Vic. Des de l'empresa encarregada del servei, Pro-Activa, han obert un expedient per esclarir què va passar.

Els fets van tenir lloc aquest diumenge a la tarda a la platja de La Fosca. El fill, que té 14 anys, estava dins l'aigua quan una medusa el va picar a l'esquena. Segons explica la mare, quan va anar a demanar ajuda al socorrista que estava a la cadira de vigilància, el jove es va negar a atendre-la. La dona s'hi va dirigir en català i, segons relata, el socorrista li va respondre: "No t'entenc i no vindré".

Aleshores, Costa va parlar-li en castellà però de nou, assegura, va rebre una negativa. "El meu fill tenia l'esquena vermella i amb tot de butllofes semblant a espaguetis", explica la mare. Costa relata que, davant la negativa del socorrista, va decidir fer-li fotos amb el seu mòbil i el va advertir que el denunciaria.

Després, ella i el seu fill van anar fins a la caseta de socors, situada a l'altra punta de la platja. Allà, diu Costa, ja hi va entrar parlant "directament en castellà". El personal de la caseta va atendre l'adolescent i li van fer les cures necessàries per baixar-li la urticària.

Ahir mateix, Lioba Costa va publicar un escrit a les xarxes socials on donava a conèixer el que li havia passat. Al text, explica que el socorrista no la va voler atendre perquè no li va "semblar bé que em dirigís a ell en català". "Li he demanat que ens atengués en castellà, ja que la salut passa per davant de qualsevol disputa lingüística, però s'hi ha negat en rodó", criticava la mare al Facebook.

Diferents denúncies

L'escrit que la dona va publicar a les xarxes socials ha rebut diferents comparticions i missatges de suport. A través del 012, com ella explica, Lioba Costa ha demanat assessorament sobre què calia fer i ja ha denunciat el cas per tres vies diferents. Ha parlat amb l'Ajuntament de Palamós, amb el Síndic de Greuges i amb el col·lectiu d'advocats Drets.cat. Aquest dijous, a més, Costa pensa anar als jutjats de Vic per posar l'afer en coneixement de la justícia.

"El que ens ha passat és intolerable i inadmissible", explica Lioba Costa. I hi afegeix: "Els socorristes són allà per garantir la seguretat dels banyistes".

L'empresa que s'encarrega de la vigilància de les platges de Palamós, Pro-Activa Serveis Aquàtics, ha emès un comunicat sobre l'afer. "S'ha obert un expedient per poder aclarir aquesta situació", recull l'escrit. Pro-Activa també remarca, però, que "en tot cas, el nen va rebre l'atenció adequada al lloc de socors de la platja i no a la cadira de vigilància, ja que aquest no és un espai sanitari, i totes les atencions s'efectuen al lloc de socors".

De moment, Pro-Activa no va més enllà. Assegura que s'està recopilant tota la informació i que, quan es tinguin clars els fets, emetran un nou comunicat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema