Fa vint anys que Juanjo Hermo, gallec nascut fa 48 anys a A Pobra de Trives (Ourense), treballa al mar i ha estat, precisament per una anècdota dalt d'un vaixell, que el seu nom i la seva foto s'ha fet viral. Els 'culpables', el cantant Quimi Portet i un cafè amb llet.

El músic, excomponent d'El último de la fila', va publicar a Twitter que Hermo no l'havia entès en demanar un cafè amb llet durant un trajecte amb Balearia entre Eivissa i Formentera i que la resposta d'aquest va ser "Mira: en gallec, espanyol, francès, anglès i fins en italià t'entenc. En català o mallorquí, ja no". A partir d'aleshores, un tsunami de comentaris a favor i en contra de Portet va prendre la xarxa social. Fins i tot Balearia va demanar disculpes i va recordar que la seva política és no discriminar el català a bord dels seus vaixells.

Però, quina és la versió de Juanjo Hermo? En declaracions que recull el diari El Mundo, l'home ha volgut deixar clar que «seria absurd que jo, coma gallec, i parlant gallec, tingués algun problema amb una altra llengua autònoma» per afegir que «encara que veient tot el què ha passat, crec que se'ns n'ha anat tot una mica de les mans això dels nacionalismes».

De la resposta que va donar a Portet, Hermo reconeix que «no li hauria d'haver contestat com ho vaig fer i li demano disculpes si l'he ofès». També fa notar, sempre segons la versió recollida per El Mundo, que va intentar disculpar-se en persona ràpidament però que el cantant «es va posar a parlar en italià i es va girar l'esquena».

Balearia ha emès un comunicat afirmant que Juanjo Hermo no serà acomiadat.