El centre social del barri de l'Horta d'en Capallera és el punt de trobada dels veïns que formen part de l'associació que presideix Francisco Paneque. El local no té categoria de centre cívic “però com si ho fos”, segons explica el president. Aquest cap de setmana, aquest espai ha estat el centre neuràlgic de la festa del barri, que ha comptat amb jocs tradicionals de la mainada, una exposició amb els brodats de les usuàries, la cercavila dels GraLlers i el concert nocturn del grup Star's.

L'espai social bull d'activitat en molts moments de la setmana. Cursos de ioga en dos nivells, gimnàstica amb monitors, els tallers de costura i patchwork voluntaris i les trobades diàries d'un grup de veïnes que parlen de l'actualitat i de les seves coses, són l'epicentre d'un barri “que vol progressar” i que “necessita equipaments i inversions per part de l'Ajuntament”, segons reivindica la seva junta.

A hores d'ara tenim uns 150 associats de caràcter familiar. Estem molt ben avinguts. Aquí hi ha empenta per fer coses i tirar endavant el barri. Estem molt orgullosos de la campanya que vam iniciar, totalment artesana, amb ampolles de plàstic que serveixen de dispensador de bosses reciclades per a recollir els excrements de gos. En vam posar cinquanta i tenim previst posar-ne cinquanta més”.

Per a Paneque, “els problemes del barri es resolen amb diàleg i amb actuació, anant a parlar amb qui faci falta. Ara mateix, amb el bon temps, hi ha molts veïns que es queixen pels sorolls de la gent que fa massa fressa o que juguen, a les nits, a les places interiors del barri. Ja fa temps que tenim la solució i l'Ajuntament la coneix. Els hem proposat adequar dues parcel·les del Parc de les Aigües que són propietat de l'Incasòl. En una d'elles s'hi podria habilitar un petit camp de futbol, sense fer cap despesa extraordinària, només amb dues porteries i una tanca per evitar que la pilota saltés al carrer. a l'altre voldríem tenir-hi unes pistes de petanca”.

El president de l'Horta d'en Capallera també té clares altres reivindicacions destinades al Consistori: “la primera, i molt important, seria posar alguna mesura per fer reduir la velocitat dels vehicles que transiten des dels Cendrassos pel carrer Verdera per anar a l'avinguda de Perpinyà. És un punt perillós. Ja hi hem tingut alguns ensurts i, malauradament, fa poc van atropellar-hi la senyora Maria, una veïna molt activa que hi va perdre la vida i a la qual retrem un senzill homenatge durant la festa del barri”. “La segona petició -afegeix Paneque- implica tenir un servei de manteniment i de neteja mínim i continuat. No n'hi ha prou de passar de tant en tant”.

Comparteix coneixements

Reivindicacions a banda, la vida de l'Horta d'en Capallera segueix el seu curs. L'Associació prepara per a passat l'estiu una activitat de cuina amb els veïns i les veïnes com a protagonistes. “Tenim una cuina equipada com la d'una llar qualsevol i la idea és que la gent comparteixi els seus coneixements, que puguem aprendre els uns dels altres".