Els Amics dels Museus Dalí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cadaqués, han programat tres activitats diferents de cara al proper mes d’agost: un concert, la instal·lació d’un monòlit i una xerrada amb Pedro Madueño. Tot per recordar la figura d’Antoni Pitxot en el primer aniversari del seu traspàs. El pintor, exdirector del Teatre-Museu Dalí i vell amic del geni surrealista va defallir el passat 12 de juny del 2015 a l’edat de 81 anys, coincidint amb la inauguració a Cadaqués d’una exposició que recollia l’estreta relació que va haver-hi entre ell i Dalí. Les activitats s’han organitzat amb el vist-i-plau de la família de l’artista que ha acabat de perfilar el programa del concert, un espectacle que comptarà amb peces relacionades amb la història familiar musical dels Pitxot. “Esperem que siguin actes emotius”, ha detallat el president dels Amics dels Museus Dalí, Carles Ayats.

El passat 12 de juny del 2015, Antoni Pitxot va morir de forma sobtada. El 10 de març d’aquell mateix any, el ple de l’Ajuntament de Cadaqués va aprovar nomenar-lo Fill Predilecte de la vila per la seva forta implicació i de la seva família al municipi, on hi tenen residència.

Un any després del seu traspàs, els Amics dels Museus Dalí i el consistori de Cadaqués han impulsat un conjunt d’activitats artístiques diferents per recordar-lo. La primera es portarà a terme el proper dimecres 3 d’agost a les set de la tarda a la platja de Portlligat, davant la casa de Dalí. Es tracta d’un concert especial que comptarà amb peces del mític Trio Pitxot - rememorant així la nissaga familiar musical dels Pitxot que interpretaran diverses peces emblemàtiques. Posteriorment, també s’interpretaran un seguit de cançons de la mà d’un violoncel i un piano. Peces que agradaven a Pitxot o que la família han escollit per les seves vinculacions i records amb l’artista tals com ‘Élégie’ o ‘Après un rêve’ de Gabriel Fauré, ‘Vocalise’ de Rachmaninov o un dels temes de la banda sonora de ‘Memorias de una Geisha’, creat per John Williams.

També es podran escoltar diverses cançons especialment dedicades a Pitxot. El pare de l’artista havia actuat i tocat amb Pau Casals, per aquest motiu el concert finalitzarà amb ‘El cant dels Ocells’. “Es tracta de peces que estan vinculades amb la història familiar d’Antoni Pitxot i com la nissaga familiar sempre ha estat relacionada amb el món de la música”, ha detallat el president de l’entitat, Carles Ayats.

El segon acte previst es realitzarà el dissabte 6 d’agost a dos quarts de vuit del vespre a l’accés a la platja de Sa Conca, prop de la casa on vivia Pitxot, on s’inaugurarà un monòlit en homenatge al famós artista. Està previst que l’obra s’instal·li aquella mateixa setmana, el dia 4 d’agost a les nou del matí. “Així la gent el podrà veure quan passegi, estarà al camí que portava a casa seva. Potser la gent quan passi per aquí recordarà qui era Pitxot i la relació que va tenir amb Salvador Dalí”, ha detallat el president dels Amics dels Museus Dalí.

El mateix dissabte 6 d’agost, a dos quarts de nou del vespre, es portarà a terme la conferència a càrrec de Pedro Madueño, fotògraf i íntim amic de Pitxot durant 30 anys, al Teatre Art Joia. “Esperem que siguin uns actes emotius, que abastin al màxim nombre de gent possible. Comptem amb el vistiplau de la família, la filla de Pitxot és membre de la junta dels Amics dels Museus Dalí i ha estat la principal còmplice per escollir les cançons o dissenyar el monòlit”, ha explicat Ayats.

En definitiva, una commemoració per recordar Pitxot en el primer aniversari de la seva mort i mentre encara no s’ha acabat de resoldre si algun carrer de Cadaqués o Figueres podrà portar el seu nom. “Els Amics dels Museus Dalí ho hem demanat però les coses d’urbanisme van més lentes del que tots voldríem”, ha lamentat el president de l’associació cultural. “Amb aquests actes volíem fer un homenatge públic, la seva desaparició va ser molt ràpida i ens va deixar a tots sobtats. Un any després volíem recuperar aquest personatge que ha estat clau i que serà clau per entendre la figura de Dalí i que, a més era un bon amic dels Amics dels Museus Dalí”, ha conclòs Ayats.