El monarca espanyol, Felip VI, ha reclamat convivència per enriquir les societats "menys unànimes" i ha apel·lat a l'ètica per actuar com a "individus íntegres". Aprofitant l'entrega dels setens Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi), i la seva presència a Catalunya, el rei d'Espanya ha tornat a insistir en el missatge de crida a l'enteniment que propugna edició rere edició. "El món d'avui exigeix col·laborar, aprendre a conviure i respectar-se en societats cada cop més diverses i complexes", ha subratllat Felip VI durant el seu discurs. Referint-se al talent emprenedor dels joves, eix d'acció de la FPdGi, el monarca espanyol també ha exalçat els valors de les noves generacions com "la millor prova de com s'ha d'avançar". "Res positiu construirem sense els ciments d'uns principis sòlids que ens guiïn, d'una ètica que ens defineixi personalment com a individus íntegres", ha dit.

La setena cita anual de la FPdGi, entitat que impulsa el talent dels joves, ha tornat a omplir l'Auditori de Girona. Aquest 2016, però, amb un nou format. El Fòrum Impulsa ha deixat pas a un sol acte central, el de lliurament dels guardons, que es complementa amb trobades que fomenten l'emprenedoria (i que se celebren entre avui i demà).

Els reis d'Espanya, Felip VI i Letizia, han presidit novament el lliurament dels guardons. De fet, el mateix rei ha recordat que "cada any" -i aquest ja en fa set- els monarques tenen "una cita a Girona". Felip VI ha agraït la feina que fa la Fundació, que des dels seus inicis ha posat en pràctica programes que "han influït en més de 80.000 persones" i l'ha encoratjada a continuar en la nova etapa que ara enceta.

El monarca ha recordat que ara la FPdGi (on s'agrupen més de 60 organitzacions, entitats i empreses) obre "nous projectes amb tota la il·lusió i la vocació de ser útil a la societat". "La Fundació se sent, amb tota la humilitat, satisfeta d'aquests anys d'arrencada; però el futur ha de ser, serà, encara millor", ha assegurat Felip VI.

Durant el seu parlament, que com sempre ha alternat català i castellà, el monarca tampoc ha oblidat els joves. El rei ha assegurat que les noves generacions, posant com a exemple els premiats d'aquest 2016, han de servir "com a inspiració". I aquí ha arribat la primera apel·lació; la de l'ètica i la integritat.

"Principis sòlids"

"Els joves són la millor prova de com hem d'avançar", ha dit el monarca. I ha subratllat: "Res podem fer sense valors ferms; res positiu construirem sense els ciments d'uns principis sòlids que ens guiïn en la nostra conducta, sense una ètica que ens defineixi personalment com a individus íntegres i com a membres solidaris de la societat de la qual formem part".

Felip VI ha fet una crida a posar de relleu els valors que propugnen els joves guardonats. "Els nostres premiats saben que el talent i el geni porten aparellada una gran responsabilitat cap a un mateix i, sobretot, cap als altres", ha continuat el monarca. Una responsabilitat que, ha precisat, deriva en mèrits gràcies a "l'aprofitament intel·ligent, esforçat i responsable que fem del talent i de l'educació rebuda".

Nova crida a la convivència

La segona apel·lació que ha fet el monarca ha arribat al final del discurs. Novament, Felip VI ha tornat a fer una crida a la convivència, reforçant aquest cop la necessitat d'entesa entre societats diverses. Prenent altre cop els guardonats com a referència, Felip VI ha assegurat que les noves generacions saben que "no es pot construir aquest món millor al qual aspiren des de l'egoisme, des del temor o des de l'enfrontament".

"El món d'avui exigeix col·laborar i cooperar, aprendre a conviure, a entendre's i respectar-se, en societats cada cop més diverses, més plurals, més complexes, menys unànimes", ha dit el rei d'Espanya. I ha puntualitzat: "I per això, també més enriquidores".

Els Premis FPdGi, dotats amb 10.000 euros, reconeixen la trajectòria de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat que treballi a favor d'ells. A l'edició d'aquest 2016 s'hi han presentat 209 candidatura, un 25% més que l'any passat.

Hi ha cinc categories. Aquest any, els guardonats en Arts i Lletres són la poeta cordovesa Elena Medel i el director d'orquestra madrileny Andrés Salado; en Empresa, el creador de la firma de cartografia CartoDB Sergio Álvarez; en Recerca Científica, la gironina Sílvia Osuna per la seves investigacions en síntesi i producció de fàrmacs; en Social, la lingüista i doctora en ciència computacional Luz Rello, i en Entitat, la Fundació Tomillo.

La Casa Reial es desmarca de polèmiques

A la cerimònia de lliurament dels Premis FPdGi hi ha assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté; el conseller d'Empresa, Jordi Baiget; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el secretari d'Estat d'Educació, Marcel Marín.

Precisament, la no-presència del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que en altres edicions havia assistit al Fòrum Impulsa, ha despertat especulacions sobre si la Casa Reial l'havia vetat a l'acte. Fonts de la Zarzuela han desmentit "categòricament" qualsevol "pressió o suggeriment" i han assegurat que aquest extrem era "literalment impossible".

Asseguren que tan sols el govern espanyol és qui pot designar qui va en representació de l'executiu als actes on participen els reis. La FPdGi, per la seva banda, ha explicat que portaven dies demanant el nom del representant de la Moncloa, i que fins avui no se'ls ha comunicat que seria Marín.