Les entitats de cooperació i solidaritat que formen part del Consell Municipal de Solidaritat de Figueres i el Servei de Cooperació Internacional de Figueres han posat en marxa una jornada adreçada a fer visible la crisi humanitària més gran que viu Europa: la de les persones refugiades.

Serà aquest dissabte, 2 de juliol, en dos espais de la capital altempordanesa: la Plaça Catalunya i la Plaça del Gra.

La jornada compta amb la col·laboració desinteressada d'entitats, grups musicals i voluntariat i està adreçada a defensar l'acollida de les persones refugiades, vinguin d'on vinguin, i el paper clau que han de tenir els ens locals en aquesta acollida.

La Jornada "Figueres amb els refugiats" també vol servir per reclamar que es faci enrera l'acord UE-Turquia i per posar el focus en les causes i l'origen d'aquesta diàspora, així com les similituds amb els refugiats de la Guerra Civil espanyola.

El programa d'aquest dissabte és el següent:

PLAÇA CATALUNYA De 17.30 a 20h, a l´Espai del Sant Jordi: jocs cooperatius de fusta per a nens i d'altres jocs de construcció, confecció de mural col·lectiu a càrrec d'Associació Hesed; de 18 a 19h, Projecte Llar, en què Fiona Morrison i Pilar Farrés proposen un taller familiar per a totes les edats a on es treballarà de forma artística el concepte de refugiat, i de 19 a 1h, actuacions de grups musicals i activitats informatives, amb Caritat Humana (rock català); La vida als camps (associació Amb les teves mans); Els Delai (rumba catalana); connexió en directe Camp Refugiats Pireaus (Associació Amb les teves mans); Rebutjats (Performance Empordonesos); Eslabón Perdido (versions rock); projeccions de curts (experiències de voluntariat), i Pelut (rock independent).

Hi haurà servei de bar i entrepans durant tota la jornada, a benefici de l´associació Amb les teves mans. Es facilitarà material i explicacions dels projectes on es destinaran els diners recollits.

PLAÇA DEL GRA A les 17.30h, inici de les visites al refugi. Cal fer inscripció allà mateix. Grups de màxim 15 persones. Es fan visites cada 45 minuts. La durada de les visites és 15 a 20 minuts i l'activitat és gratuïta. De 17.30 a 19.30h, hi ha una xerrada-debat sobre la situació actual dels refugiats, l´origen i les causes, els refugiats oblidats, les vivències de les persones que han hagut d´abandonar la seva vida i engegar un camí incert. Amb la participació de persones refugiades de diferents països i membres de les associacions: Amb Les teves mans, Hesed, Amnistia Internacional, Stop MareMortum, Girona Acull, i Associació NUR de Banyoles.