El sistema universitari català lidera de forma destacada l´activitat de recerca al conjunt de l´Estat. Amb un 24% del total, Catalunya encapçala el percentatge de publicacions científiques indexades, una proporció molt superior al seu pes poblacional respecte a Espanya, que és d´un 16%. Són dades del darrer informe de l'Observatori IUNE, una iniciativa de l'aliança establerta entre les universitats Carlos III de Madrid, la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra. Per al secretari d´Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, aquestes dades "són la conseqüència lògica d´una política consolidada al llarg dels anys que ha permès situar la recerca que es fa a Catalunya a nivells comparables a la dels països més avançats d´Europa".

Entre el 2005 i el 2015 el sistema universitari català va multiplicar per 2,3 el nombre de publicacions indexades, amb més de 15.100 i ha estat el territori que més ha incrementat la seva producció científica. Aquest fet ha propiciat, per exemple, que Catalunya hagi incrementat en un 22% la seva distància respecte a Madrid, que ocupa el segon lloc.

Col·laboració internacional

Les dades mostren també que Catalunya lidera, amb un 51%, el nombre de publicacions en col·laboració internacional. Un percentatge que se situa 7 punts per sobre de la mitjana de la resta de sistemes universitaris de l'Estat. En 10 anys, des del 2005, Catalunya ha incrementat en més de 10 punts aquestes publicacions, que eren del 40% el 2005. Pel que fa a les fetes en col·laboració nacional, Catalunya està en la mitjana de la resta de comunitats autònomes, amb un 32% del total de publicacions.

En aquest àmbit, els Estats Units és el país més atractiu per a les universitats per treballar conjuntament en publicacions de recerca, seguit del Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia.

En valors absoluts, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), junt amb la Universitat de València, són les que tenen un impacte més gran a l'Estat en funció de les cites rebudes. Tenint en compte, però, l'impacte relatiu (nombre de cites per professor), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la UAB i la UB encapçalen el rànquing.

Captació de projectes competitius

Catalunya se situa igualment al capdavant pel que fa a la captació de recursos competitius a l'Estat espanyol. El sistema universitari català és el que més projectes competitius aconsegueix del Pla Nacional, amb un 22%, i del 7è Programa Marc de la UE, amb un 31% el 2014. Les dades reflecteixen, a més, que Catalunya obté millors resultats en la captació de recursos per a l'R+D+I com més competitiva és la convocatòria.

En aquest apartat, les universitats que més destaquen en l'obtenció de projectes europeus són la Universidad Politécnica de Madrid i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), així com la UAB. Si es té en compte, però, el nombre de projectes per 100 professors els primers llocs del rànquing els ocupen la UPF, la UPC i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Nombre de patents

Pel que fa al nombre de patents concedides, Catalunya, amb 81 patents el 2013, es manté en tercera posició des del 2010. Malgrat tot, mentre que a l'Estat el nombre de patents ha augmentat 2,3 vegades en el període 2005-2014, a Catalunya l'increment ha estat de 2,7 i el nombre de patents representa el 2014 el 13% del total.