Anna Plana, nascuda a Navata fa 30 anys, ha refet la seva vida a la població de Llessui, al Pallars Sobirà, on va arribar l'any 2010 després de fer el curs de pastors. Va canviar la plana de l'Empordà per la muntanya i ara tothom l'ha coneguda arran de l'anunci de Veri, que promou la seva aigua a través de la història de l'Anna.

Després d'obtenir el graduat escolar, Anna Plana va estudiar formació professional en la branca de Perruqueria. Sense ànim de remenar caps, més endavant, es va apuntar a l'escola de pastors del Pirineu. “M'agrada la muntanya i viure en tranquil·litat”, confessa aquesta jove que un dia va canviar la seva Navata natal per la muntanya, segons relata al Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.

Arran de fer el curs a l'escola de pastors, l'Anna va decidir emprendre aquest camí i ­l'any 2010, amb 25 anys, va anar al poble de Llessui, al Pallars Sobirà, després de conèixer la seva parella. Allà, en aquell poble més petit que Navata, van formar una família i van muntar un ramat.

De fet, la seva història la podem conèixer a través d'un espot publicitari de la marca d'aigua Veri, la qual ha escollit la imatge d'aquesta pastora per demostrar que la vida de la muntanya és sana i produeix una bona aigua i també persones amb caràcter. Anteriorment, l'esportista Kilian Jornet havia estat l'argument de Veri per presentar un cas de superació personal a la muntanya. Ara, és l'Anna la que s'ha prestat a explicar la seva experiència del canvi de la plana per la muntanya.

«No durarà ni un any!»

En la primera versió de l'anunci televisiu, primer es dóna la veu a un autòcton del Pirineu, un home gran, que vaticinava una estada curta de la pastoreta al poble de Llessui, però que, quan va veure que estava embarassada, ja va canviar de parer. Llavors ja va pensar que s'hi quedaria. “La meva arribada al Pirineu no va ser fàcil, ja que treballar al món rural no és fàcil i menys de pastora, que fins fa poc era una feina d'homes”, recorda la pastora navatenca, afegint que “el que diu l'anunci m'ho havia sentit moltes vegades, és una realitat”. “No durarà ni un any!”, se sentia a dir quan treia el ramat per la muntanya.

La gent de Veri va anar-la a buscar per protagonitzar l'espot i la veritat és que, a l'Anna Plana, li va costar poc de decidir-se. “No em va costar gens ser la protagonista d'un anunci, jo no ho vaig buscar, sinó que van ser ells els que es van posar en contacte amb mi; jo no vaig fer càstings ni res d'això”, comenta Plana.

En la segona versió de l'espot televisiu, parla ella en primera persona i expressa les seves sensacions des que es va establir a la muntanya. “Treballant de pastora, m'hi veig fins al dia que les cames em diguin prou. Mentre pugui seré pastora, és la feina de la meva vida: m'omple i em fa feliç”, confessa des del petit poble de Llessui, a molts quilòmetres de la nostra comarca i a l'altre extrem del país.