L'any 2015 la gran companyia russa Rosgoscirk va arrencar l'aventura de la creació dels premis Master pel reconeixement dels professionals del món del circ a nivell internacional: es pretén que a igual que els Òscar del Cinema o l'Agulla d'Or de la moda el Circ també gaudeixi d'un trofeu que en distingeixi els seus principals artífexs. Rosgoscirk, hereva de l'organització soviética Soyuzgoscirk, gestiona la quasi totalitat de circs estables en territori rus (una quarantena) i la carrera artística de gairebé tres mil artistes. Algunes de les seves noves produccions es poden veure en primícia a Europa en el festival de Figueres. Així va ser el cas, per citar la darrera edició, dels germans Vardanyan amb el seu número de mà a mà on, cap per avall, àgil i portor es sostenien recolzant-se per les puntes de dos punyals que cada un mossegava respectivament.

La primera convocatòria dels premis Master va tenir lloc el passat mes de juliol sota la cúpula del gran circ estable de la ciutat de Sochi, recentment remodelat. Va ser una cita molt mediatitzada a Rússia i entre el sector professional on varen acudir nombroses personalitats del món del circ: empresaris, artistes, historiadors, entre altres.

Enguany, pel seu segon any, l'organització dels premis ha afegit la categoria de millor festival entre les ja existents: millor artista femenina, masculí; millor número o atracció; millor pallasso, ensinistrador, productor, coreògraf, compositor o director artístic.

Al costat dels altres nominats, el Festival Internacional del Circ -Elefant d'Or„Ciutat de Figueres destaca per la seva joventut: ja que amb només 5 edicions a les seves esquenes ja s'ha posicionat al costat d'altres cites amb moltíssima més trajectòria i celebrats en capitals molt més grans com són els certàmens celebrats a Monte-Carlo (40 edicions), Moscou (14 edicions), Latina (Itàlia, 17 edicions) o París (37 edicions). Aquesta consideració suposa un important reconeixement pel Festival figuerenc que en la seva breu carrera ha passat de néixer com a major esdeveniment circense de l'Estat per a esdevenir una de les principals fites mundials del món de la pista.

El proper 5 de juliol se celebrarà, de nou a Sochi, la Gran Gala d'entrega de premis on de nou es donaran cita els principals experts internacionals del circ.