Sis instituts de l'Alt Empordà ofereixen al seu alumnat el projecte d'immersió lingüística en llengua anglesa English Time. El curs 2013-2014, el van posar en pràctica per primer cop les professores del Narcís Monturiol Raquel Feliu i Gemma Martínez, com a experiència educativa en què l'anglès havia de ser la llengua vehicular en matèries no lingüístiques un dia a la setmana en un grup de 2n d'ESO.

Els bons resultats d'aquest projecte van servir perquè el Narcís Monturiol li seguís donant continuïtat, i perquè, a més, s'engresquessin a incorporar la proposta educativa altres centres de la comarca.

Sis instituts altempordanesos han consolidat ja l'English Time en la seva oferta pedagògica: a part del Narcís Monturiol, hi ha Cendrassos i La Salle, de Figueres; Institut de Vilafant; SIN Cap de Creus, de Cadaqués, i Institut de Llançà.

L'alumnat d'aquests sis centres ha participat, ara a la recta final del curs, en la segona edició d'una Masterclass, que s'ha celebrat a Figueres, al pavelló poliesportiu. L'activitat ha reunit un total de 400 estudiants de 2n d'ESO i els seus professors d'anglès.

En l'elaboració dels tallers, han col·laborat el Museu de l'Empordà, l'Aula de Teatre, l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, la Ciutadella de Roses i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà. També ha estat absolutament imprescindible el voluntariat de joves de 4t d'ESO i de Batxillerat.

Raquel Feliu i Gemma Martínez han fet una valoració molt positiva de la Masterclass, en tots els àmbits de la iniciativa: tant per part dels alumnes com de les entitats participants i els professors i centres implicats. "La jornada va transcórrer en un ambient distès i amb harmonia. Tothom es fa esforçar al màxim per tal que l'anglès fos el protagonista. A finals de mes, farem la valoració conjunta i si tot va bé el curs vinent es repetirà l'experiència", han conclòs les promotores del projecte.

Professors d'altres matèries implicats

L'English Time és un programa que no seria possible sense la implicació de professors que no són d'anglès. Raquel Feliu i Gemma Martínez es feliciten d'haver pogut comptar amb el suport d'aquest professorat que té moltes ganes de col·laborar en impartir les seves matèries en aquest idioma, ja sigui tecnologia, matemàtiques o ciències naturals. Les impulsores del mètode agraeixen l'esforç d'aquests companys, tenint en compte que preparar les classes per a l'English Time requereix de buscar uns materials especials en anglès.

L'English Time coincideix amb un dia en què les assignatures són més manipulatives i no tenen una gran càrrega teòrica. Aquest dia, la matèria d'anglès tracta temes relacionats amb la cultura, la geografia, la literatura o la història de el Regne Unit.

De mica en mica, la dimensió de l'English Time ha anat creixent, tenint en compte que la intenció dels instituts que l'han instaurat és que l'anglès estigui molt present a les seves instal·lacions, ja sigui a través de retolacions o també a través de projeccions de pel·lícules en V.O.S enlloc de doblades. "Volem que la presència de l'anglès al centre sigui habitual, que l'institut sigui trilingüe. L'objectiu és la familiarització amb la llengua anglesa", comenten les dues professores del Narcís Monturiol.