El "Gran Germà" global en què s'ha convertit el món gràcies als "smartphones" amb càmera de foto i vídeo està provocant una proliferació dels delictes contra la intimitat de les persones, tipificats i recollits en el Codi Penal.

No obstant això, ni tothom s'assabenta que la seva imatge ha estat utilitzada per tercers sense el seu consentiment, ni tots aquells o aquelles que se'n adonen decideixen emprendre accions legals.

Al marge que hi ha un gran desconeixement d'aquesta legislació, la constant evolució de les noves tecnologies dificulta en molts casos delimitar o certificar quan es produeixen les infraccions.

Ja no és només conèixer què es pot fer si un descobreix una fotografia o un vídeo seu fet sense autorització circulant per Internet: ara les xarxes socials permeten publicar vídeos en directe, el que complica encara més la cosa.

Una succinta recerca per Youtube permet trobar ja, sense si més no haver arribat l'estiu, vídeos en què, sense cap propòsit informatiu i gravats de forma clandestina, es mostra a dones fent topless o en bikini mentre es banyen o prenen el sol a platges de les extenses costes espanyoles.

El prioritari quan es detecten aquests delictes és intentar localitzar el propietari del domini, foto o vídeo i sol·licitar la seva retirada del web. "I si no s'aconsegueix, denunciar-ho a la policia", explica l'Associació d'Internautes. La millor solució i la més ràpida, segons alguns experts, és acudir a l'Agència de Protecció de Dades.