Tito Cuadrado (Figueres, 1977) és cinèfil i serièfil per deformació professional, perquè, com a sotsdirector del programa d'humor «APM?», dedica bona part del seu temps a mirar pel·lícules i sèries que puguin servir per inspirar els gags televisius. Ja fa nou temporades que treballa en aquest programa, que es dedica "a la pífia i a la conya, però sense perdre de vista que l'humor s'ha de fer amb seriositat". Ell és un dels empordanesos que es desplaça cada dia en tren a treballar a Barcelona.

Recorda que, a casa seva, sempre hi havia un diari a mà i que les converses familiars tractaven, sovint, sobre el que es veia a la tele o escoltaven a la ràdio. De petit -era alumne del Sant Pau fins a 5è i, després d'un parèntesi de quatre anys a Badalona, va tornar a Figueres i va cursar BUP i COU a l'Institut Ramon Muntaner-, allò que més li agradava era parlar i explicar històries. Els seus dots de comunicador formaven i segueixen formant part de la seva personalitat.

Va estudiar periodisme a la Universitat Pompeu Fabra després d'un pas previ per la carrera d'Història, i la seva primera beca de pràctiques el van portar a treballar, dos mesos, al Setmanari de l'Alt Empordà. "Vaig aprendre molt sobre premsa escrita, però tenia molt clar que allò que jo volia era fer ràdio i tele", comenta.

Quan a la universitat li van proposar les segones pràctiques, es va trobar en la seva salsa: "Un any als serveis informatius d'Antena 3, a Barcelona." Se li obria, així, la porta a aquell món que tant admirava, el dels audiovisuals.

Viladecans TV, una escola

A sobre, va resultar que la corresponsal de la cadena a Girona de caps de setmana (Mima Garriga) va ser baixa i, a ell, li van oferir ocupar el seu lloc, com a redactor. "En aquell temps, vaig compaginar dues feines: entre setmana, estava fent d'ENG d'informatius a Viladecans TV i els caps de setmana, a Antena 3, a Girona. Això va durar fins que Viladecans TV em va contractar com a editor i presentador d'informatius, i com a coordinador d'un programa de tertúlia. Per poder-m'hi dedicar bé, vaig haver de deixar Antena 3", assenyala.

Per a Tito Cuadrado, igual que per a molts periodistes catalans, Viladecans TV va ser una escola, i Joan González, el director de la productora Paral·lel 40, va ser el seu mestre. "Uns quants professionals de l'àmbit audiovisual s'han format, com jo, en aquesta televisió local."

La seva entrada a l'APM? va ser casual, ara fa nou temporades. Un amic seu periodista, el també figuerenc Teo Pérez (actual cap de postproducció de 'Salvados'), el va animar a participar en un reduït equip de guionistes -en aquell temps, eren tres- per a un programa especial de Cap d'Any en què l'APM? havia de recollir els millors moments de l'any en clau d'humor. Ara, a l'APM? hi ha una plantilla de 26 professionals.

L'humor és seriós

"El programa de Cap d'Any va fer una audiència espectacular i TV3 va optar per donar-li continuïtat com a espai de mitja hora setmanal", es felicita Tito Cuadrado. El programa s'emet tots els dimecres. El sotsdirector descriu així l'APM?: "No és només un programa de zàpping, sinó d'actualitat, de creació, amb gags d'humor, ben treballats, en què es fa paròdia política i esportiva. Ens dediquem a la pífia i a la conya." El periodista assegura que té una feina molt divertida, però també ens convenç que "l'humor és seriós".