Unes 4.000 persones, segons els organitzadors, -500, segons la Guàrdia Urbana- han respost aquest diumenge a la crida del moviment Nit Dempeus en suport a la protesta francesa Nuit Debout, amb seu a la plaça Republique de París. La convocatòria és global i mig miler de ciutats de tot el món han organitzat manifestacions que recuperen part de l'esperit del 15-M, coincidint precisament amb el cinquè aniversari d'aquell moviment a Barcelona. Des de plaça de Catalunya simbòlicament, la marxa ha enfilat cap a la placa Universitat i els carrers d'Aribau i Rosselló fins arribar davant de la representació de la Comissió Europea al passeig de Gràcia. Just davant d'aquest edifici institucional, a les 8 del vespre, els participants s'han assegut al terra i s'han alçat al cap de pocs minuts, una acció simultània a totes les marxes d'aquest diumenge.

Un dels integrants del moviment Nit Dempeus Barcelona, Néstor Andreu, ha explicat que el col·lectiu pretén amb aquesta manifestació "recuperar les places" com a espai on fer política. En aquest sentit ha assegurat que malgrat que alguns partits han intentat "apropiar-se" del 15-M ells no s'hi senten representants perquè consideren que la política no pot ser "mediatitzada" ni delegar-se a les urnes cada quatre anys. En aquesta tesi hi coincideix la Celia Calderón: "Encara que vulguin fer campanya a costa nostra", ha advertit, els moviments Nit Dempeus i 15-M són "apartidistes".

Nit Dempeus ha respost des de Barcelona a la crida de la mobilització francesa sota el nom de Nuit Debout, que ocupa la plaça de la República de París. I la marxa coincideix amb el cinquè aniversari del 15-M, que es va establir a la plaça de Catalunya de Barcelona. Andreu ha defensat que la mobilització d'aquest diumenge beu del 15-M però que no es manifesta "per nostàlgia" sinó per recuperar elements "interessants" d'aquells dies i "anar més endavant".

Com a temes a reivindicar globalment -la marxa s'ha convocat a 500 ciutats de tot el món- han posat sobre la taula "les sobiranies" en clau energètica, alimentària, econòmica, en serveis públics i en política fronterera. "Els problemes que arriben de forma global han de tenir resposta global", ha resolt Andreu.

La forma per fer-ho, apunta un altre dels activistes, Piro Portela, pot passar per no fer del Nit Dempeus només la celebració d'un aniversari a Barcelona sinó convertir aquest diumenge "en data de constitució d'un nou moviment". La intenció és que es teixeixin així complicitats internacionals per crear "noves visions" de la societat.

Després de manifestar-se entre plaça de Catalunya i Universitat i enfilar Aribau i Rosselló, els manifestants -s'han vist Iaioflautes, activistes de la PAH, col·lectius reclamant papers per a tothom, entre d'altres- s'han aturat davant de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, on des d'aquest dissabte un grups de persones hi acampa en suport als refugiats. A les 8 en punt, s'han assegut al terra durant uns minuts: una acció simbòlica i simultània en altres ciutats. A pocs metres, uns activistes han desplegat una pancarta amb el lema 'UErgonya' i han pintat amb color vermell, símbol de sang, la bandera europea de la façana com a senyal de protesta.

Fernández Díaz, al 15-M: "A les institucions es va a treballar i no a fer teatre"

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, no s'ha oblidat tampoc del cinquè aniversari del 15-M i ha llençat un missatge als impulsor. "Avui es compleixen cinc anys del 15-M, un moviment que no va ser precisament improvisat sinó absolutament pensat i treballat", ha deixat anar amb ironia Fernández Díaz. "Ara molts estan asseguts al Congrés -assenyalant implícitament a Podem- i espero que hagin après la lliçó i que no repeteixin iniciatives com la d'ocupar o encerclar la Cambra Baixa", ha assenyalat Fernández Díaz. "A les institucions va a treballar pel bé comú i no a fer teatre, ni espectacles com s'ha vist en aquesta curta legislatura", ha afegit el ministre de l'Interior en funcions en un acte del PP celebrat a Barcelona.

Fernández Díaz ha reconegut que algunes de les reivindicacions del moviment 15-M eren absolutament legítimes, "mentre que n'hi havia d'altres que no eren pròpies d'una societat democràtica", i ha posat d'exemple l'intent de rodejar el Congrés o el setge al Parlament el juny del 2011. "S'han de prestigiar les nostres institucions a través de treballar en elles", ha volgut recalcar el ministre de l'Interior. "I al Congrés s'hi va amb els vots dels ciutadans i no a través de manifestacions ni intentant conquerir-lo o encerclar-lo", ha conclòs Fernández Díaz.