Amb el suport del servei de Cooperació, Lula Gómez, escriptora i periodista madrilenya amb molts anys de treball a Amèrica Llatina, presenta aquest divendres a Figueres el documental 'Mujeres al frente, la ley de las más noble', el qual ha dirigit i produït. L´acte tindrà lloc a les 19.00 hores a la biblioteca Fages de Climent.

El documental explica la història de set dones colombianes que, fartes de la guerra i de la llei del més fort, van decidir inventar-se unes alternatives diferents per arribar a la pau i a un món més solidari, divers i just.

A Colòmbia es viu en guerra des de fa molts anys, fins al punt que ja n´han perdut el compte. És un fet terrible, però com expliquen les protagonistes del documental, que simplement per fer-ho es juguen la vida -l'últim atemptat contra una d'elles, Mayerlis Angarita, va ser fa menys de dues setmanes- allà és normal que "les desapareguin", les violin, les torturin o les aniquilin, o bé que ho facin amb persones properes a elles.

Les set protagonistes d'aquesta pel·lícula -camperoles, ex-jutgesses, psicòlogues, mestresses de casa i ex-guerrilleres de tot tipus i condició social- van voler canviar aquest sistema que calla i elimina i van optar per solucions alternatives a la violència. Van dir no a la llei del més fort, al patriarcat i a l'espiral de violència. 'Mujeres al Frente' parla de pau i gènere i mostra que les utopies són possibles. Fartes de tanta sang van decidir muntar ciutats, deixar les armes (les que les van prendre), enfrontar a l'Estat i demanar i reclamar per la memòria dels seus morts.

Lluiten per un model de societat que els reconegui drets tan bàsics com ser reconegudes, l'accés a les seves terres o poder menjar. Amb la finalitat de plantejar un nou país més just, divers i igualitari demanen justícia, reparació i futur.