Societat

Òscar Camps, David Fernández i Santiago Vidal protagonitzen el cicle de xerrades del Festival Ítaca

El director de Proactiva Open Arms explicarà la iniciativa de l'ONG a Lesbos, mentre que els independentistes debatran sobre el procés

12.05.2016 | 10:44
Sobre l´experiència a Lesbos

Per segon any consecutiu, el Festival ÍTACA incorpora a la seva programació el cicle de conferències ´Nous referents pel canvi social´ amb la voluntat de reflexionar al voltant d´alguns dels temes d´actualitat. Aquest any, el cicle abordarà la crisi de refugiats a Europa i la situació del procés cap a la independència de Catalunya.

El cicle s´iniciarà el 23 de maig, a la Casa de Cultura de Girona, amb la conferència de ´Última hora des de Lesbos. Presentació de Proactiva Open Arms´, que serà impartida per Òscar Camps, director d´aquesta entitat sense ànim de lucre. ´El català de l´any´ explicarà en primera persona quina és la situació en aquests moments a l´illa de Lesbos i detallarà la iniciativa solidària que Proactiva Open Arms porta terme des de setembre de 2015, ajudant els refugiats a arribar a la costa grega.

Sense subvencions públiques, un grup de socorristes de Badalona van desplaçar-se l´estiu passat a Grècia a col·laborar en la crisi en veure les dramàtiques imatges de la massiva arribada de refugiats per mar. Durant aquests mesos i gràcies als donatius de particulars, han ajudat més d´un miler de refugiats al dia a desembarcar de forma més segura a les platges d´Europa.

La conferència sobre la crisi dels refugiats serà la primera activitat que el Festival ÍTACA celebrarà fora del Baix Empordà.

El procés cap a la independència
Un altre dels temes d´actualitat que abordarà el cicle de conferències del Festival ÍTACA és el procés cap a la independència de Catalunya. El periodista, activista social i exdiputat de la CUP, David Fernández, i el senador d´ERC i exmagistrat, Santiago Vidal, analitzaran la situació actual del ´procés´ i les seves perspectives de futur. La conversa tindrà lloc el 26 de maig al Cinema Montgrí, de Torroella de Montgrí. Amb el títol ´El procés cap a la independència, i ara què?´, els dos ponents miraran de donar resposta alguna de les incògnites actuals de la causa independendista: què passarà en els 18 mesos de govern de transició? Fins a on es pot arribar? És viable la independència? O com hi afecten les noves eleccions estatals?

Amb l´objectiu d´aportar noves visions i punts de vista durant la conversa, s´habilitarà una Fila 0 amb representants d´entitats i moviments socials de les comarques gironines que interpel·laran els dos ponents i aportaran també les seves reflexions sobre la situació que viu Catalunya.

Les dues activitats són gratuïtes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema