Els professors de l'Institut Illa de Rodes de Roses Francesc Nadal i Jenny Triviño no deixen de sorprendre's pel gran èxit que està tenint el seu projecte educatiu 'illARgonauta'. El darrer guardó -Premi Baldiri Reixac per a mestres i professors: millor experiència docent en clau d'innovació- l'han rebut de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, aquest dilluns, 9 de maig, al vespre.

El jurat del Baldiri Reixac ha valorat 'illARgonauta' com un projecte innovador que potencia la creativitat, l'autonomia i el treball en equip dels estudiants gràcies a un enfocament articulat en competències i transversal, que trenca les fronteres habituals entre àrees de coneixement aparentment tan distants com l'economia i les llengües clàssiques, de manera que els estudiants aprofundeixen en la influència de la cultura clàssica en el món del màrqueting i desenvolupen continguts propis en formats com l'audiovisual o la realitat augmentada.

També ha tingut en compte l'exploració permanent del professorat sobre les potencialitats formatives de les TIC, que desperta la curiositat dels estudiants per a la investigació.

Repetidament guardonats

Es dóna la circumstància que el Premi Baldiri Reixac és el sisè reconeixement que obtenen els professors de l'Illa de Rodes per 'illARgonauta'. Aquesta és la relació de guardons:

Baldufa de bronze a Espiral Edublogs 2013, blogs d'alumnat de Batxillerat (Associació Espiral, educació i tecnologia)

Centaure d'Or de Chirón 2013 al millor ús de les noves tecnologies en l'àmbit de l'alumnat de llengües i cultura clàssica (Associació Chirón de professorat de clàssiques d'Espanya)

2n Premi als Mobile Learning Awards 2014 a les experiències educatives amb dispositius mòbils més innovadores (Fundació Mobile World Capital, GSMA, Departament d'Ensenyament i Ajuntament de Barcelona)

2n Premi als Mobile Leaning Awards 2015 a la categoria de micronarracions audiovisuals amb dispositius mòbils (Fundació Mobile World Capital, GSMA, Departament d'Ensenyament i Ajuntament de Barcelona)

XI Premi Josep Pallach 2015 a la millor experiència educativa (Fundació Pallach i Ajuntament de Figueres)

XXXVIII Premi Baldiri Reixac per a mestres i professors: millor experiència docent en clau d'innovació (Fundació Carulla i Universitat Oberta de Catalunya)

El projecte 'illARgonauta'

Francesc Nadal és professor d'Economia i Jenny Triviño, de clàssiques. Des d'aquests dos àmbits tan dispars, han aconseguit posar en comú les seves matèries per donar forma a 'illARgonauta'.

El projecte es va posar en marxa fa quatre anys amb el blog illARgonauta on els alumnes havien de buscar marques de productes, establiments comercials, referències publicitàries que tinguessin un nom amb referents clàssics (Nike, Peixateria Neptú, Pegaso...) i presentar el producte mitjançant la realitat augmentada. De fet, les lletres AR en majúscula corresponen a Augmented Reality (Realitat Augmentada).

Poc després, els professors Francesc Nadal i Jenny Triviño van decidir afegir el blog PhoenixARs on, tal com feia l'au Fènix de morir i renéixer de les pròpies cendres, amb el projecte es donava vida als quadres. Els alumnes s'havien de disfressar per semblar els personatges de les obres. Així, no només havien d´aprendre de quina obra es tractava, qui n'era l'autor i a quin museu es trobava sinó que ells mateixos es transformaven en els protagonistes dels quadres i actuaven com ho ho haurien fet els mateixos protagonistes si estiguessin vius. Mitjançant un croma i una càmera es van realitzar vídeos per tal que semblés que els alumnes sortien del quadre i li donaven vida.

El tercer pas va ser crear el QUIS EST QUIS ('quien es quien'). Aquesta nova incorporació va ser possible mitjançant un programa de les tablets anomentat 'MOtionPortrait', en què una foto es converteix en una animació en 3d i és possible fer-la parlar. Així, igual que al PhoenixARs, també els mateixos alumnes fan de personatges del joc. I seguidament es van muntar jocs de qui és qui de diversos àmbits (cultura clàssica, cultura general, economia....). L'objectiu: convertir el projecte en interdisciplinar.