L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha posat en marxa uns curs en línia gratuït sobre seguretat en les activitats de muntanya. Es tracta de videotutorials on bombers i policies expliquen nocions bàsiques sobre meteorologia, preparació física, orientació o primers auxilis. El curs compta amb uns 800 alumnes matriculats, la majoria dels quals són professionals del sector de la seguretat o l'educació física. L'ISPC s'ha proposat arribar ara a tothom, "des de la persona que va a buscar bolets fins el boig per l'alta muntanya". El curs s'ha posat en funcionament arran sobretot de l'augment de rescats de muntanya dels últims anys. El 2010 hi van haver més de 800 rescats; el 2015 n'hi van haver 1.215. L'increment ha estat d'un 46,9% .

El nou curs pretén que el ciutadà sigui "partícip i conscient de les emergències", donant-li eines "per prevenir o actuar en situacions de risc", explica a l'ACN el sots inspector de Bombers i un dels responsables del curs, José Luis López. "Hi ha un apropament de la societat a la muntanya, i això és bo. Però no pot haver-hi un apropament sense coneixement del risc", afegeix.

Els cursos ofereixen videotutorials amb explicacions sobre meteorologia, orientació, recursos d'emergència, cartografia, alimentació, cacera de bolets o descens de barrancs. Al final de cada lliçó hi ha un test per saber si s'han assolit els coneixements.

El sergent de Bombers Rafael Esteban adverteix, però, que el curs no pretén que l'alumne se senti confiat per anar a la muntanya. "És un curs que et diu que hi ha perills i et parla de primers auxilis", però no pretén capacitar l'alumne per estar al medi. "És un punt que volem que quedi molt clar", indica.

Augment "notable" dels rescats

Rafael Esteban afegeix que en els últims anys s'ha produït un "augment notable" dels rescats a la muntanya, "des de la persona que es perd per anar a buscar bolets fins a l'escalador que ha tingut un accident o la persona que fa espeleologia". "La gent no és més irresponsable, sinó que hi ha molta més gent que va a la muntanya", assenyala. "De víctimes mortals n'hi ha poques; hi ha molts ferits amb traumatismes variats", adverteix. Segons dades facilitades pel mateix Esteban, el 2010 hi va haver més de 800 rescats; el 2015 n'hi va haver 1.215.

Que el curs arribi a tothom

Els 800 alumnes matriculats són voluntaris de Protecció Civil, bombers voluntaris, guies de muntanya o professors d'educació física. Laia Martin, responsable d'Aprenentatge electrònic de l'ISPC, explica que la idea és "arribar a la ciutadania en general, des de l'àvia que va a buscar bolets fins a l'esportista boig per l'alta muntanya". Qui vulgui matricular-se pot fer-ho gratuïtament a través de la pàgina web de l'ISPC.

L'objectiu de l'ISPC és de cara el futur oferir més cursos en línia sobre gestió i prevenció d'emergències en l'àmbit de la llar o del trànsit.