L'Empordà
Sant Pere de Rodes

Ja està tot a punt per a la IV Pujada al monestir de Sant Pere de Rodes

L'objectiu és rememorar els antics pelegrinatges que s'hi feien fins al 1697 i donar a conèixer el conjunt monumental

29.04.2016 | 08:55
La pujada reuneix gent de totes les edats.
La pujada reuneix gent de totes les edats.

Ja està tot a punt per a la celebració de la 4a pujada al monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, amb l'objectiu de rememorar els antics pelegrinatges que s'hi feien fins l'any 1697 i de donar a conèixer una de les celebracions més importants que es realitzava a l'antiga abadia. Es fa aquest diumenge, 1 de maig, i per participar-hi cal inscriure's prèviament a la pàgina web de l'associació Via Pirena.
 
La Pujada de Sant Pere de Rodes, sorgida l'any 2013 arran de la celebració de l'Any Sant a Sant Pere de Rodes, està organitzada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura; l'Associació Via Pirena, dedicada a la recuperació, conservació i difusió dels béns culturals de l'Alt Empordà; el Parc Natural de Cap de Creus, i els ajuntaments dels municipis i pobles implicats. Compta també amb la col·laboració d'altres institucions, entitats, associacions locals i voluntaris del territori.
 
L'èxit de les anteriors edicions consolida aquesta activitat com una festa anual que reuneix la població de l'Empordà i dels amants d'aquesta zona al voltant del patrimoni cultural, fomentant així el seu ús social. Any rere any, hi han participat més de 400 caminants i, més d'un miler han visitat i gaudit de les activitats del monument enmig d'un ambient festiu.
 
Els punts de sortida són: Cadaqués, la Selva de Mar, el Port de la Selva, la Vall de Santa Creu, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. L'arribada i recepció dels participants tindrà lloc davant l'església de l'antic poble de Santa Creu, a les 11 hores.
 
Per facilitar l'accés al monument, enguany es posa a disposició dels visitants un servei gratuït d'autobús que farà de llançadora entre Vilajuïga i el Port de la Selva i que finalitzarà el seu recorregut a Cadaqués i Roses, passant pel monestir de Sant Pere de Rodes.
 
Com a preludi de la pujada, la nit del dissabte 30 d'abril, a les 22 hores, es projectarà un audiovisual sobre el monestir de Sant Pere de Rodes a la façana de l'església de Santa Maria de les Neus del Port de la Selva.
 
Programa d'activitats

 
Durant tot el matí l'accés al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes és gratuït i es realitzaran diverses visites guiades gratuïtes als espais que conformen el conjunt monumental (monestir, església de Santa Helena, poble de Santa Creu i Castell de Sant Salvador):
 
Arribada dels participants a la plaça del poble de la Santa Creu de Rodes (de 10 a 12 hores)
Visita guiada al poble de la Santa Creu i l'Església de Santa Helena (11h, 11.30h i 12.30h)
Visita guiada al castell de Sant Salvador (12h)
Visita guiada al monestir de Sant Pere de Rodes (11.30h, 12.30h i 13.30h)
Interpretació del paisatge des de Sant Salvador de Verdera (d'11.30 a 13.30 hores)
Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Els Rossinyolets de Castelló d'Empúries a la plaça del monestir (12h)
 
D'altra banda, el restaurant de Sant Pere de Rodes oferirà un menú especial IV Pujada a Sant Pere de Rodes. Els pobles participants oferiran també tastos de productes locals i ofertes especials en restaurants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema