Jean-Claude Grumberg és un reconegut dramaturg francès amb més d´una trentena d´obres escrites i amb múltiples premis teatrals Tot i aquest bagatge, mai s´havia estrenat una obra seva a l´Estat espanyol i ara, de la mà del director i actor Josep Maria Flotats, és possible amb 'Ser-ho o no. Per acabar amb la qüestió jueva', una comèdia recent que aborda un tema polític candent. Serà aquest dissabte a les 9 del vespre al Teatre Municipal de Figueres quan es podrà tornar a veure a Flotats dalt d'un escenari figuerenc.

Flotats, que interpreta un dels personatges junt amb Arnau Puig, explica que aquesta peça "està construïda a partir d´un pretext: unes converses entre dos veïns d´una mateixa escala, d´horitzons, coneixements i creences antagònics". A través de les converses apareix el gran tema, el de la identitat col·lectiva i la personal, junt amb la tolerància. Es tracta de temes que apareixen una vegada i una altra en l´obra de Grum­berg, autor que evoca sempre la memòria històrica per discernir la violència o l´absurd del present.

"'Ser-ho o no' és una obra que ha après molt del teatre de l´absurd i l´ha superat després d´haver-se enriquit de la seva experiència", diu Flotats, que incideix en la idea que és a través d´un diàleg incisiu entre els dos personatges i un humor irresistible i intel·ligentíssim que "ens porta a interrogar-nos sobre temes importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura i la història".