Enmanuel Urribarri Montiel va néixer fa 18 anys a Maracaibo (Veneçuela) i ara acaba els estudis de Batxillerat científic i Baccalauréat (Batxibac) a l'Institut Illa de Rodes, amb un expedient brillant. Va completar l'ESO amb la intenció d'aprendre una nova llengua, el francès, i per això va triar el Batxibac. Ha presentat la seva candidatura per estudiar medicina a França. Té una capacitat innata vers les ciències, però alhora és un poeta.

Enmanuel va voler estudiar la doble titulació batxillerat-baccalauréat (Batxibac) a l'Institut Illa de Rodes pràcticament sense coneixements de francès, però amb esforç i constància ha acabat dominant la llengua. Fa dos estius, just abans d'iniciar primer de Batxillerat, va fer un curs intensiu de dues setmanes de francès, com a preparació per accedir al Batxibac.

A l'ESO només havia estudiat anglès, però en poc temps vaig progressar molt en francès", explica el jove rosinc, que aquests dies està immers no només en l'estudi dels temes que poden sortir a les PAU (proves d'accés a la universitat), sinó que també s'enfronta, a principi de maig, a quatre proves pròpies del Batxibac: de literatura, de francès, d'història i d'expressió oral. "El Batxibac té aquest plus, però és perquè ens permet obtenir una doble titulació, en català i en francès. Això sí, t'has de passar tot el temps estudiant", ha comentat Enmanuel.

Quatre universitats franceses

Aquesta circumstància l'ha portat a presentar la seva candidatura per estudiar medicina en quatre universitats franceses, a l'empara de les oportunitats que els estudis de Batxibac proporcionen als estudiants que el cursen. Així, ha formalitzat la preinscripció a Montpeller, Tolosa de Llenguadoc, Niça i Lió. "De les quatre, em decanto per Montpeller, perquè té una de les universitats més antigues de França, reconeguda en medicina", ha anotat el jove. La seva família li dóna un suport incondicional. "Tots volen el millor per a mi", diu.

Enmanuel va arribar a Roses, procedent de Veneçuela, quan tenia 10 anys, i va entrar a l'Escola Jaume Vicens Vives. El pas a la secundària el va fer a l'Illa de Rodes, i tot i que a l'hora d'elegir el batxillerat va optar per la modalitat científica, "perquè les ciències -apunta- simplement m'agraden", també té interès per les lletres i, molt especialment, per l'escriptura.

«Trenta maneres de fugir»

L'edició del seu primer llibre de poemes, escrits en llengua catalana, castellana i francesa, és una prova de la seva passió pels textos poètics, però també referma aquesta tesi el fet que el seu treball de recerca de Batxillerat el va centrar en tot el cicle d'escriptura i de publicació d'aquesta seva obra literària, que es titula 'Trenta maneres de fugir'.

Enmanuel explica que el seu temps lliure el dedica, precisament, a escriure, tant prosa com versos, i també li queda espai per a practicar un esport, el taekwondo, al gimnàs Joan's, de Roses. Actualment, llueix el cinturó marró.

Guanyador del primer Premi Sambori Òmnium

El jove ha recollit, fa només uns dies, el primer premi de Catalunya del Premi Sambori Òmnium Girona- Catalunya Nord en la categoria de Batxillerat. El seu treball portava per títol 'Una tragèdia més'. El guardó té la finalitat de promoure i divulgar la literatura i narrativa catalana, i a la vegada promoure la creativitat i la imaginació entre els infants i joves de tot el territori català.