La casa de subhastes Sotheby's posarà a la venda, aquest dimarts a París, un diari inèdit de Salvador Dalí. La llibreta, que l'artista empordanès va fer servir entre el 1930 i el 1935, conté una trentena de dibuixos originals, notes manuscrites amb textos literaris i crítiques artístiques i, fins i tot, els comptes de les seves despeses quotidianes. "És una peça extremadament buscada, molt commovedora, i en fem una estimació d'entre 40.000 i 60.000 euros, tot i que no sabem per quant es vendrà, ja que pot interessar tant als col·leccionistes de llibres com als de pintures i de Dalí", ha explicat a l'ACN Anne Heilbronn, vicepresidenta i responsable de llibres i manuscrits de Sotheby's.

El quadern de Dalí se subhastarà amb 495 peces més, totes procedents de la mateixa biblioteca privada R & B. L, en una sessió dedicada al dadaisme i al surrealisme que s'allargarà fins dimecres. Sotheby's calcula que el conjunt de la col·lecció es vendrà per entre 3,5 i 5 milions d'euros.

El diari inèdit de Dalí "és absolutament magnífic", segons Heilbronn. En la llibreta, de 42 pàgines i tapes de cuir, Dalí fa servir tinta negra, blava i vermella. "La seva lletra és molt petita, extremadament difícil de llegir, i amb la seva fonètica, molt especial, escriu com parla, i cal rellegir diverses vegades per poder entendre els seus textos", per exemple un comentari sobre la tècnica dels "cadàvers exquisits" o "textos literaris". I entre aquestes notes manuscrites, apareixen "croquis i dibuixos de caps de dona amb peixos al cap, cavalls", estudis d''El cavaller de la mort' o, fins i tot, un autoretrat del pintor, acompanyat de Gala i de l'escriptor surrealista René Crevel. "Són esborranys del que acabaran sent les seves pintures dels anys 30 i 35", destaca Heilbronn.

Dalí, en el mateix quadern, fa els seus comptes. "Podem saber què ha menjat i quant ha gastat, a banda de la seva vessant creativa tenim informació sobre la seva vida quotidiana, sobre les seves despeses", subratlla Heilbronn.

La col·lecció explora els "lligams d'amistat entre els poetes i els pintors", amb manuscrits de Paul Éluard il·lustrats per Pablo Picasso, per exemple, o amb una postal que l'artista malagueny va enviar al poeta francès. Destaquen, també, cartes, poemes, fotografies i dibuixos d'André Breton, René Magritte, Roland Penrose, Max Ernst, Joan Miró, Man Ray o Óscar Domínguez. "Hi ha moltes connexions entre aquests escriptors, pintors i fotògrafs, que treballaven plegats i es regalaven els seus exemplars", explica Heilbronn. Està considerada la millor col·lecció privada dedicada al dadaisme i al surrealisme i el propietari i el seu fill van trigar dècades en completar-la.