Un projecte interdisciplinari transmet, de primera mà, els secrets d'oficis artesanals als alumnes de l'Escola del Far. La descoberta d'aquest entorn introdueix els nens en unes feines que, molt probablement, tenen els dies comptats. I aquest treball educatiu es desenvolupa sense perdre de vista els temaris del currículum reglat.

Els nens i les nenes de l'Escola del Far estan descobrint, doncs, aquest curs, oficis tradicionals que, per a ells, formen part de temps remots, però que avui dia, a la nostra comarca, encara hi ha artesans que els fan perdurar. En Víctor Tolda, un apicultor establert al poble; la cistellera Matilde de Vilabertran; en Xico Barroso, un dels últims embalcadors de cadires i veí de Castelló d'Empúries, i en Patllari Moret, pastor transhumant de Setcases, han portat la seva saviesa popular a les aules de l'escola.

"Alguns d'aquests oficis tenen els dies comptats i rarament els nostres alumnes podran tornar-los a veure en directe si no és en alguna demostració en les fires que proliferen arreu de la comarca", ha explicat la directora de l'escola, Rosa Maria Moret.

Sortida per anar a pastar el pa

Els alumnes també han visitat el taller de Vladimir, un joier artesà de Figueres; la forja del ferrer Pey, de Borrassà; el mas Soms, on han conegut Ferran Vaquero; un entès en tartanes i carretes de bestiar; han acompanyat en Fernando, un dels pastors del poble, i també han anat al casal de la gent gran per aprendre a teixir amb les àvies. En vista a aquest maig, l'escola ha programat una sortida en bicicleta amb els més grans per a anar a Fortià, a pastar el pa amb el flequer local.

Els mestres tenen molt present que l'escola ha de ser un espai obert al poble i que les relacions que s'estableixen entre la comunitat educativa i el veïnatge són claus per al bon desenvolupament dels alumnes", comenta Rosa Maria Moret, la qual ha anunciat que com a cloenda del projecte, l'escola editarà un desplegable per a famílies i veïns del poble que servirà de síntesi de totes les activitats treballades.

Observació, curiositat i descoberta

Ja fa uns anys que l'Escola del Far dedica un projecte interdisciplinari lligat a un tema relacionat amb l'entorn més immediat. L'elecció dels oficis artesans va sorgir tenint com a punt de partida una vinya, el setembre passat. Els alumnes d'educació infantil varen anar a collir raïms i més tard van elaborar most a la mateixa escola.

"L'objectiu primordial és que els alumnes siguin els veritables protagonistes del seu aprenentatge. No podem desaprofitar l'entorn que tenim i tancar-nos només a les aules. S'ha d'utilitzar el sentit comú i fer per manera que els alumnes surtin del centre, sempre que sigui possible. Hem de treballar l'observació, la curiositat i la descoberta que els meni cap a un aprenentatge més consistent i enriquidor. Cal estimular-los i motivar-los per tal que sentin la necessitat d'aprendre i no hi ha res millor per començar que investigar el que tenen a l'abast", ha explicat la directora de l'Escola del Far.

Un esforç per la millora i la qualitat educativa

D'altra banda, aquest curs mateix, l'Escola del Far s'ha presentat als Premis Baldiri Reixac en dues modalitats: la dels alumnes i com a centre. Els premis estan destinats a l'estímul i al reconeixement de l'escola catalana. "Fa més de set anys que el nostre centre treballa de valent per tal de millorar la qualitat de l'ensenyament", ha conclòs Rosa Maria Moret.