Què és el bullying i com els pares poden identificar casos d´assetjament escolar és l´objectiu del taller de pares que aquest dimarts (19.00 hores) tindrà lloc a l´escola de Palau-saverdera. Amb el suport de l´ajuntament del municipi aquest acte dóna continuïtat al cicle de debats que ja es va iniciar a mitjans d´abril tot parlant sobre les habilitats per a la vida en l´entorn familiar, dins el programa Sigues Tu, que desenvolupa Dipsalut i Fundesplai, als centres educatius de Girona.

"Ara és el torn de debatre un tema tan greu com actual, l´assetjament escolar, amb la voluntat de donar eines a les famílies per tal que estiguin alerta i puguin frenar-ho a temps" explica la terapeuta Glòria Canyet que juntament amb Iolanda Salvatierra, de la Fundació Familium, mostrarà com avui dia "existeixen tècniques que permeten conèixer davant quins senyals hem d´estar alerta per evitar possibles trastorns psicològics com l´anorèxia o la bulímia i evitar desencadenants irreversibles, com el suïcidi infantil".

Tècniques per detectar-ho

L´assetjament escolar sempre ha exisitit i quan aquest es produeix de forma continuada en el temps passa a denominar-se bullying. Actualment l´increment en l´accés a dispositius electrònics per part de nens i adolescents, al costat del fet d'una menor supervisió per part dels adults del usos que fan els joves de les tecnologies digitals, ha desencadenat l´aparició del cyberbullying. En l´àmbit escolar, el programa Kiva permet la intervenció per part de la comunitat educativa i de les famílies. Es tracta d´un mètode finlandès que no només se centra en la víctima i l´assetjador sinó que també intenta canviar les normes que regeixen el grup.

Sobre les hiperpaternitats

L´autora del llibre Hiperpaternitats, Eva Millet, també visitarà l´escola de Palau per parlar el proper 10 de maig sobre el risc de la sobreprotecció dels fills i els nous models d´hiperpaternitat, en la tercera de les xerrades del cicle, que es tancarà el 31 de maig amb un altre tema punyent i candent com és la prevenció dels abusos sexuals, a Vilajuïga.

Vilajuïga fa xarxa i se suma al cicle de debats

Els casos de delictes sexuals que han saltat a la llum en diferents centres escolars han posat més que mai en evidència la necessitat d´abordar el tema de la prevenció en aquest àmbit: "S´ha de parlar amb les criatures i també amb les famílies, s´han de donar eines a tota la comunitat educativa per acabar amb l´abús". Amb aquesta premissa s´ha organitzat la darrera de les xerrades del cicle de debats familiars, que es farà al centre cívic de Vilajuïga a càrrec de Iolanda Salvatierra, psicòloga de la Fundació Famílium, per ajudar els fills a prevenir situacions de risc en els abusos sexuals. L´Ajuntament del municipi s´ha afegit a la iniciativa impulsada per l´Ampa i l´Ajuntament de Palau i "la idea és que s´hi vagin sumant més pobles i puguem fer xarxa entre totes les ampes", assenyala la terapeuta Glòria Canyet, de Famílium