Mil milions de persones passen gana al món. Les famílies, aquí, llancem menjar, els productors es desfan dels excedents, hi ha supermercats i grans superfícies comercials que envien aliments en bon estat als contenidors d'escombraries... Davant d'aquest panorama, a l'Alt Empordà s'ha creat un moviment, Sopa de Pedres, que vol demostrar, amb accions, que és possible aprofitar, reaprofitar, conservar i fer compres responsables i organitzades per tal de no malbaratar tants quilos d'aliments.

Una representació d'aquesta entitat, va estar el 10 d'abril al mercat dominical de Vilajuïga per oferir un taller d'aprofitament de cols. Amb la col·laboració de productors ecològics de la comarca, van aconseguir una donació d'aquesta verdura i van mostrar com es prepara la xucrut (col fermentada en conserva).

La realitat en altres parts del món

"Volem incidir, a través de la conscienciació i la valorització, que hi ha maneres de conservar i d'aprofitar aliments abans de llançar-los. També hem de prendre consciència del valor de l'austeritat quan veiem que en altres parts del món la realitat és la de persones que no tenen res per menjar", ha explicat Roser Bech Padrosa, membre del grup Sopa de Pedres.

Una festa reivindicativa

En aquesta línia, Sopa de Pedres ha preparat una gran acció en forma de festa, com a protesta contra el malbaratament alimentari, que té lloc aquest 24 d'abril a Vilajuïga mateix. L'acte principal és un dinar de recuperats i està obert a tothom. Els interessats a participar en aquest àpat hi poden contribuir aportant 2 euros que revertiran en el projecte o bé donant algun producte ecològic de llarga durada, com pasta, arròs o llegums.

Per a l'ocasió, es compta amb la col·laboració de tres productors (Mas Galceran, de Sant Miquel de Fluvià; Mas Tres Puig, de Rabós, i La Vessana, de Castelló d'Empúries). La festa s'ha muntat a la plaça del Centre Cívic de Vilajuïga i, a part del dinar de recuperats, s'ha preparat un ampli programa d'activitats, que comença a les 12.00 hores amb la narració del conte 'Sopa de pedres'. A la mateixa hora, es llança aquest missatge: "Vine a fer el dinar!" i a les 13.00 hores s'ofereix un vermut musical.

Els responsables de Sopa de Pedres presenten el seu projecte a les 13.45 hores i un quartet d'hora més tard ja es començarà a servir l'àpat preparat a base d'aprofitament i amb l'objectiu que es generin zero residus. Havent dinat, es projecta el documental 'Manduca Caduca', que es fixa en el moviment 'freegan', una iniciativa de caràcter reivindicatiu que intenta cridar l'atenció sobre la problemàtica recollint menjar dels contenidors, que es troba en bon estat, per organitzar sopars.

DADES I XIFRES

Principals responsables del malbaratament D'acord amb les dades de l'estudi fet per l'Agència Catalana de Residus i la Universitat Autònoma de Barcelona, les famílies són les responsables principals del malbaratament d'aliments, amb un 58% del total; les segueixen el comerç, amb un 26%. Finalment, el sector de serveis a la restauració i el càtering es responsabilitza del 16% del malbaratament a tot Catalunya.

El menjar malbarat Cada català, malbarata 35 quilos d'aliments a l'any, i aquesta quantitat traduïda en diners equival a llançar 112 euros a l'any.

Matèria orgànica La matèria orgànica pesa el 36% dels residus que generem. Un 4% és fracció vegetal i un 32% correspon a restes d'aliments