El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament de l'Ajuntament de Figueres ja ha determinat els ajuts que aquest any es destinaran a projectes de solidaritat i cooperació al desenvolupament. En total es donarà suport a onze projectes de cooperació internacional i a dos de sensibilització.

L'objectiu d'aquests recursos econòmics atorgats per l'Ajuntament és, segons el regidor de Cooperació internacional, Francesc Cruanyes, “contribuir a la lluita contra la pobresa abordant les seves causes estructurals i contribuint al desenvolupament humà. Per això, se seleccionen projectes en països i zones en via de desenvolupament amb activitats que fomentin la solidaritat, l'ajuda humanitària i la promoció de la pau”.

Cada any poden optar a la percepció d'ajuts les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre d'Entitats de l'Ajuntament, que formin part del Consell Muncipal de Cooperació i que hagin presentat un projecte.

En la darrera reunió del Consell, efectuada el passat 14 d'abril, es van exposar les puntuacions dels projectes presentats dins del termini establert fins al 31 de març. La valoració la duu a terme la Coordinadora d'ONG Solidàries que agrupa les entitats solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme que treballen diversos vessants de les desigualtats Nord-Sud: Cooperació al Desenvolupament, Cultura de Pau, Drets Humans, Educació i Comunicació pel Desenvolupament, Igualtat de Gènere, Immigració i Interculturalitat.

Del total dels projectes que obtindran ajut, onze són dins de l'àmbit de la cooperació internacional i dos d'educació al desenvolupament en l'àmbit de sensibilització.

Del pressupost municipal destinat a ajuts de cooperació - un total de 160.000 € - el 70% està destinat a projectes de cooperació al Sud (112.000 €) i el 10% a projectes de sensibilització al Nord (16.000 €).

Projectes de cooperació

Aquests són els projectes subvencionats i les entitats que els gestionen:

PROIDE: Projecte pel dret a l'educació. Construcció i equipament de quatre aules a la localitat rural de Masitaho, Madagascar.

Associació de Voluntaris de Chidren of Africa: Salut i escola de qualitat a la Kènia rural.

Sol Solidari: Il·luminació i accés a Internet mitjançant energia solar a escoles rurals de Burkina Faso.

Fundació Utopia-Bicicletas Sin Fronteras: Bicicletes per l'educació al Senegal.

Mans Unides: Millora de la seguretat alimentària i protecció del medi ambient a Nicaragua.

Fundació Privada Maria Auxiliadora: Centre de salut de Kafubu (2ª fase), a República Democràtica del Congo.

Fundació Talibés: Construcció biblioteca comunitat rural Faoya, al Senegal.

Casal Amistat Catalanoempordanès: Enfortir cooperatives per millorar la qualitat de la llet i la seguretat alimentària a Cuba.

DNIGER: Projecte d'alfabetització i educació per adults i joves.

GEES: Cor Safari - Nzuri Daima, a Uganda.

MUSSIDAL: Millora equipaments agrícoles Velingara Foulbe II, al Senegal.

Enguany s'hi ha incorporat l'Associació de Dones senegaleses, gambianes i guineanes de Figueres, MUSSIDAL, que forma part del registre d'entitats de la ciutat i, per primer cop, del Consell de Cooperació. MUSSIDAL treballa un projecte de codesenvolupament agrícola entre les dones de Figueres i les dones de Vélingara, al Senegal.

Projectes de sensibilització

Aquests són els projectes subvencionats i les entitats que els gestionen:

ACAPS: Vacances en Pau Sàhara-Catalunya 2016.

Bicicletas sin Fronteras/Utopia: Nahual-Ciutat de Figueres 2016.

En la mateixa trobada del 14 d'abril, també es va decidir que l'Ajuntament de Figueres passarà a ser soci del Fons Català de Cooperació, una organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes (diputacions, consells comarcals i mancomunitats), que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits.

El Fons gestiona de forma conjunta els recursos econòmics aportats per les institucions associades, fet que permet d'unificar els criteris d'anàlisi i avaluació dels projectes i disposar d'un equip tècnic d'especialistes que faciliten un seguiment coordinat dels projectes que es financen, superant la dispersió d'esforços, les duplicitats i les limitacions tècniques i econòmiques de molts ajuntaments.