Quan només tenia 7 anys, Ramon Bech (Figueres, 1967) se saltava les classes per veure, a través de la finestra de casa, com s´instal·lava el circ. Així d´arrelada està la seva passió per aquest món escènic que ha quedat plasmada en el deliciós, rigorós i inèdit llibre 'La història del circ a Barcelona' (Viena Edicions).

Quan Ramon Bech busca els seus primers records vinculats al circ, es capbussa en la infantesa i en com admirava els circs que es plantaven davant de casa seva, en un solar davant les vivendes del Parc Bosc o com competia amb el seu germà per veure qui recollia més cartells de les botigues. Aleshores hi havia poques distraccions, a banda de jugar al carrer, i l´arribada d´un circ a Figueres "alterava la monotonia, era entrar en un món de màgia per pocs dies". Aquesta afició va arrelar tan fort que, ara, no només és membre del Patronat de Circus Arts Foundation, sinó que ja porta tres llibres -un fet amb el seu amic Genís Matabosch- escrits sobre la temàtica, essent el darrer 'La història del circ a Barcelona'.

"Sempre he estat una persona molt apassionada amb les coses que he fet", reconeix Bech. Això queda palès amb el procés d´elaboració d´aquest llibre. Han estat vuit anys d´investigació i recopilació minuciosa d´informació, majoritàriament, inèdita i gens estudiada per diferents arxius de Barcelona. La tasca ha estat dura, ja que, quan va començar, l´única heremoteca digitalitzada era la del diari La Vanguardia. L´embrió de tot plegat va ser, però, la troballa casual, al mercat de Sant Antoni, del llibre 'Cien años de circo en la vida barcelonesa' (1947). El volum, molt breu, publicat just després de l´enderroc del Circo Olympia, el va meravellar i el va fer adonar-se que "aquest nou llibre s´havia d´escriure".

'La història del circ a Barcelona' arranca al segle XVIII, amb els seus orígens dins l´acrobàcia eqüestre com a base, i s´estén fins a l´any 1979 quan arriba a la fi d´un cicle i el món del circ a Espanya entra en decadència, producte "d´una crisi d´idees i econòmica". El llibre, que inclou un munt de fotografies impressionants, parla de fets oblidats com ara que durant anys s´instal·laven circs a la plaça Catalunya i minizoos, abans que fos urbanitzada, o la majestuositat del Teatre-Circ Olympia on es van veure les millors atraccions del món, tenia una piscina hidràulica i lluïa la segona cúpula octogonal més gran del món.

Quelcom del que se sent més satisfet Ramon Bech és "haver pogut investigar coses que ningú havia fet abans, ha estat un privilegi". Ell, però, no entén com, amb el passat excepcional de circ a Espanya, no s´investigui més sobre aquest tema. Per aquest motiu, és un ferm defensor de preservar aquest patrimoni cultural com el que representa la col·lecció-arxiu de Circus Arts Foundation que inclou documents únics. El gran suport que ha rebut Edicions Viena de l´Ajuntament de Barcelona per publicar el seu llibre, li agradaria rebre´l també del seu Ajuntament per editar la història del circ a Figueres que, amb Matabosch, ja tenen pràcticament escrita.