Sílvia Osuna Oliveras (Castelló d'Empúries, Girona, 1983) ha estat guardonada amb el Premi FPdGi Recerca Científica 2016 per la seva contribució a una nova forma de desenvolupament d'enzims -els catalitzadors químics de la vida- que permetrà abaratir la producció de fàrmacs.

Osuna ha tingut coneixement del premi, aquest dimarts a primera hora de la tarda, mentre visitava el Teatre Museu Dalí de Figueres acompanyada per diversos membres d'un congrés científic. La premiada s'ha mostrat "molt contenta i emocionada" per un premi "que no esperava".

El jurat, reunit en aquesta ocasió a la seu del Consell Valencià de Cultura, ha comunicat aquesta tarda el resultat de la seva deliberació que, de forma unànime, premia a Osuna "per la seva recerca enfocada al desenvolupament d'enzims a la carta mitjançant la química computacional per a la síntesi i producció de fàrmacs".

Els membres del jurat del Premi FPdGi Recerca Científica per a aquesta edició han estat María Blasco Marhuenda, Directora del Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO) i membre del Consell Assessor de la FPdGi; Emilio Lamo de Espinosa, catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense i membre del Consell Assessor de la FPdGi; Avelino Corma, químic fundador i exdirector de l'Institut de Tecnologia Química; Oriol Mitjà, Premi FPdGi Recerca Científica 2013; i Jorge Wagensberg, editor, escriptor i professor de la facultat de Física de la Universitat de Barcelona i també membre del Consell Assessor de la FPdGi.

El veredicte destaca a la premiada "per la seva excel·lència científica, l'audàcia en el plantejament de la seva recerca i la capacitat d'innovació en el desenvolupament d'una nova tecnologia".

Després de la sorpresa inicial per la concessió del Premi, que ha qualificat com "un gran reconeixement", la científica alt empordanesa, que actualment treballa al parc tecnològic de la Universitat de Girona, ha explicat l'emoció que li suposa treballar amb els enzims, "els veritables catalitzadors del cos, els que fan que la vida existeixi". "Gràcies a la química computacional -afegeix Osuna-- podem modificar aquests enzims de forma natural i, per tant, provocar les reaccions al cos que nosaltres volem, perquè els enzims es comportaran com nosaltres volem. Estem parlant de reaccions més pures, netes i ràpides que, en el moment de desenvolupar fàrmacs en permetran abaratir costos de producció i, fins i tot, ser molt més sostenibles en el procés".

L'acte de València suposa el tercer anunci dels guanyadors dels Premis Fundació Princesa de Girona d'enguany, després dels d'Arts i Lletres (Saragossa, 17 de març) i Empresa (Granada, 5 d'abril).

Els premis Fundació Princesa de Girona reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així como la d'una entitat que treballi en benefici dels joves.

La categoria Recerca Científica premia, específicament, a joves científics (incloent-hi els que es dediquen a les ciències humanes i socials) amb projectes o experiències de recerca destacats en la seva disciplina, emprenedors, innovadors i amb un elevat potencial de desenvolupament futur.

De les 209 candidatures presentades a concurs en aquesta setena edició dels Premis FPdGi, un total de 74 han optat al guardó en la categoria Recerca Científica.

Després de la deliberació del jurat, reunit al Palau de Forcalló, seu del Consell Valencià de Cultura, una trentena de joves valencians han pogut intercanviar experiències i inquietuds amb els membres del jurat, en un dels ja tradicionals dinars-encontre que l'FPdGi organitza amb motiu d'aquests actes de proclamació.

La celebració s'ha tancat a la solemne Aula Capitular del Centre del Carme amb una taula rodona que ha volgut respondre a la pregunta: "Quin paper tindrà la ciència espanyola en els principals avenços dels propers 10 anys". El debat ha comptat amb la intervenció del membres del jurat i també de Samuel Sánchez, Premi FPdGi Recerca Científica 2015, i ha estat moderat per Jorge Wagensberg.

Sílvia Osuna, Premi FPdGi Recerca Científica 2016

Nascuda a Castelló d'Empúries el 1983, Sílvia Osuna Oliveras és llicenciada i doctora en química per la Universitat de Girona. Ha realitzat estades d'estudi i recerca a institucions com la University of California a Los Angeles (Estats Units) o la Université Libre de Bruxelles (Bèlgica).

La seva recerca s'ha centrat en el desenvolupament del projecte MetMoDEzyme, que té com a objectiu desenvolupar un protocol computacional que permeti dissenyar enzims per abaratir els preus de producció dels fàrmacs. Els enzims són els catalitzadors de la natura que fan possible totes les reaccions químiques necessàries per a la vida.

Premis Fundació Princesa de Girona 2016

Els Premis Fundació Princesa de Girona consten de quatre guardons individuals i

un per a entitats que treballin en favor dels joves. A més de la categoria Recerca Científica, també es donen els següents premis:

El Premi FPdGi Arts i Lletres, que reconeix la trajectòria de joves amb un talent i una obra prometedora en qualsevol de les disciplines de les arts i lletres (cinema, teatre, dansa, gastronomia, música, fotografia, pintura, vídeo, arquitectura, moda, escultura, literatura, disseny i qualsevol altra manifestació artística). El Premi 2016 va ser anunciat el passat 17 de març a Saragossa i va recaure, amb caràcter ex aequo, en el percussionista Andrés Salado i la poeta Elena Medel.

El Premi FPdGi Empresa, que reconeix a aquells joves amb iniciativa emprenedora que hagin liderat o estiguin impulsant projectes d'empresa originals i viables que destaquin pel seu impacte positiu en la societat. El passat 5 d'abril, a la Universitat de Granada, es va donar a conèixer el guardonat d'aquest any, Sergio Álvarez Leiva, CEO de CartoDB, reconegut per la seva innovadora proposta cartogràfica, que permet visualitzar i analitzar en mapes grans quantitats de dades recollides amb tot tipus de dispositius mòbils.

El Premi FPdGi Entitat, que s'anunciarà el proper 26 d'abril a Madrid, i que destaca la trajectòria d'institucions emprenedores que treballen en pro dels joves, fomentant l'esperit emprenedor, l'ocupació i la inserció laboral, l'educació i l'èxit escolar, la vocació i el talent.

I el Premi FPdGi Social, que s'anunciarà el 5 de maig a Barcelona, distingeix a joves que, pel seu lideratge i compromís personal, hagin aconseguit èxits en la creació i l'impuls de projectes d'integració de persones i grups marginats o en risc d'exclusió amb una visió innovadora i en el marc d'entitats o empreses socials.

La cerimònia de lliurament dels Premis FPdGi 2016, que estan dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, tindrà lloc el proper 1 de juliol, sota la presidència de S. M. els Reis, en el marc d'un programa de dos dies d'activitats a la ciutat de Girona. La primera jornada estarà dedicada a diverses activitats de foment de l'emprenedoria entre els joves, al centre històric de Girona, així com una nova edició dels Close Encounters. L'endemà tindrà lloc la III Jornada Educar el Talent Emprenedor des de l'escola i la trobada anual de participants en el programa Apadrinant el Talent.