Uns 65.000 alumnes catalans participaran, a partir d'aquest dilluns i fins el 29 d'abril, a les proves de 3er de Primària, que avaluaran les competències en llengua (comprensió i expressió oral i escrita) i matemàtiques. Les gestions de les proves aniran a càrrec dels propis centres, a diferència de les proves de final de Primària i de 4rt d'ESO, i seran les mateixes escoles les que hauran de determinar si s'estan assolint les competències bàsiques. D'altra banda, el president del Consell Superior d´Avaluació, Joan Mateo, ha desvinculat aquestes proves de la LOMCE i ha demanat als pares que no volen que els seus fills s'examinin que "entenguin" que no tenen "res a veure" amb la llei d'educació espanyola.

(Aquesta notícia substitueix la informació publicada a les 08.22 hores per un error en el càrrec de Joan Mateo. Actualment, és president del Consell Superior d'Avaluació i no secretari de Polítiques Educatives, càrrec que havia ocupat anteriorment. La informació original ja ha estat degudament corregida)

El Departament d'Ensenyament ha recomanat als centres que tractin d'incorporar la prova dins de la "dinàmica" i que les avaluacions en formin part "de la manera més natural". Les proves seran en català i castellà, però no en anglès encara.

Segons ha explicat el president del Consell Superior d´Avaluació, Joan Mateo, un cop les proves estan corregides, s'envien els resultats a Ensenyament, que remet als centres tots els "anàlisis estadístics o comparatius" perquè les escoles disposin de més informació per "interpretar millor" els resultats, que després el centre decidirà si els envia als pares, tot i que se li "anima" a què ho faci.

"Els resultats no són nostres, són del centre, i per descomptat no van a l'expedient de l'alumne ni es fan rànquings", ha subratllat Mateo, que ha deixat clar que aquestes proves estan dissenyades pel Departament d'Ensenyament i que no estan "dins de la lògica" de la LOMCE. A més, ha recordat que aquestes es fan des del 2011. Mateo també ha afegit que la correcció, a càrrec de cada centre, és "diagnòstica" i que "mai" es faran públics els resultats.

Sobre la possibilitat que algunes famílies decideixin que els seus fills no facin la prova, Mateo s'ha mostrat confiat "en el bon sentit dels pares perquè entenguin que la prova no té res a veure amb la LOMCE", una llei, ha dit, "que s'ha de protestar però no des d'aquesta mirada".

"Les proves estan fora d'aquesta qüestió i crec que cap pare pot renunciar a informació sobre el seu fill que el pugui ajudar a millorar el seu coneixement", ha afegit el president del Consell Superior d´Avaluació, que no espera "sancions" per a les famílies que finalment decideixin que el seu fill no les facin. En aquests casos, ha comentat que "es buscarien altres fórmules".