Una de les voluntàries dels grup de cinc catalans detinguts a Idomeni (Grècia) ha arribat aquest divendres a les set de la tarda a l'Aeroport de Girona en un vol provinent de Tessalònica. L'esperaven, nerviosos i impacients, els seus familiars i amics que han patit fins a poder-la abraçar. Va ser la primera del grup en sortir en llibertat i no té cap causa pendent amb la justícia grega però alguns dels seus companys hauran d'anar a judici. "No hi havia raons per detenir-nos, no té cap sentit", ha explicat Anna Guisado a l'ACN. Havien presenciat com la policia gasejava i tirava pilotes de goma als refugiats i creu que aquestes detencions arbitràries són per infondre por als voluntaris i fer-los marxar. "Utilitzen qualsevol excusa perquè ens volen treure d'allà", ha denunciat. Guisado relata que van estar hores als calabossos sense atenció lletrada i sense saber els motius de la detenció.

"S'està notant molt que volen fer fora els voluntaris i les raons per detenir-nos no tenen cap sentit", ha explicat Anna Guisado quan ha arribat a l'Aeroport de Girona en un vol provinent de Grècia. Forma part del grup de cinc catalans, cooperants que treballaven al camp de refugiats d'Eco prop d'Idomeni, que van ser detinguts dimecres passats per la policia grega.

La voluntària ha explicat que cap a dos quarts del vuit del vespre tornaven en cotxe de fer tallers amb els nens refugiats quan la policia grega els va aturar. "Just abans d'arribar a l'hostal, ens aturen, ens demanen la documentació i ens diuen que anem amb ells", ha explicat. "Vam dir que no i els hi vam demanar que en tornessin la documentació perquè se la volien endur, aleshores van portar un furgó policial i ens hi van fer entrar per força", ha relatat.

La policia els va dur fins a la comissaris de Kilkis, una població propera a Idomeni. "No ens van dir res, ens van demanar els mòbils, ens van despullar, ens van fer un registre total i en cap moment ens van explicar per què érem allà", ha explicat la voluntària. Van estar així, relata, durant cinc hores, sense saber quan sortirien o quan els explicarien per què els havien detingut. "Jo vaig ser la primera a entrar a declarar, em van preguntar per la nostra tasca, si anàvem amb alguna organització o per lliure, i em van començar a ensenyar fotos meves demanant que identifiqués si era jo", ha concretat.

Els refugiats, gasejats i abandonats

Tota la declaració, critica Guisado, va ser sense assistència lletrada, sense intèrpret i sense saber per què l'havien detingut. "Res tenir sentit i tal com vaig entrar vaig sortir en llibertat, sense que em donessin cap informació", denuncia. Després d'ella, van anar sortint tots en llibertat amb el pas de les hores i els dies però n'hi ha tres que, explica, estan pendents de judici. "Dos tenen judici al juny i una altra a l'octubre", lamenta.

"Volen fer fora els voluntaris, el mateix dia van detenir 26 persones més sense raó i utilitzen qualsevol excusa com que col·labores a incitar els refugiats a creuar la frontera quan no és així", ha relatat. Anna Guisado ha explicat que van presenciar com la policia grega i macedònia gasejava i tirava pilotes de goma als refugiats i que les autoritats busquen infondre "por" en els voluntaris per aconseguir que marxin i actuar amb impunitat i sense la mirada internacional posada a sobre.

"Els refugiats viuen en condicions pèssimes, sense que ningú els doni suport ni ajuda, només els voluntaris, Europa els ha donat l'esquena i només nosaltres intentem que arribi la informació i es vegin les condicions que estan", ha criticat Guisado. A l'aerport de Girona l'esperava la seva mare, familiars i amics que han esperat impacients fins a poder-la abraçar. La voluntària ha arribat amb un grup de deu voluntaris que han estat treballant als camps de refugiats a la frontera entre Grècia i Macedònia.

"Intenten fer-nos fora utilitzant la por amb detencions perquè el menjar, les necessitats bàsiques dels refugiats les donem els voluntaris, les grans organitzacions no les veus per allà", ha lamentat. Guisado, veïna de Parets del Vallès, forma part d'una expedició vallesana de voluntaris que han anat als camps de refugiats organitzant-se pel seu compte i per oferir la seva ajuda.