L'activista Òscar Camps (Barcelona, 1963), director de Proactiva Open Arms, ha estat reconegut aquest dijous amb el premi Català de l'Any 2015, que concedeixen els lectors del diari 'El Periódico'. Proactiva Open Arms és una ONG de Badalona que, des del setembre de l'any passat, assisteix diàriament a l'illa de Lesbos els refugiats procedents majoritàriament de Síria. Els altres dos finalistes eren l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs i el cantant Pau Donés. També s'han lliurat els premis Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària a Stop Mare Nostrum (SMM) i la distinció a la Millor Iniciativa Empresarial a Simon Holding, fabricant de material elèctric.

L'organització Proactiva Open Arms té experiència a ajudar i rescatar persones que fugen del seu país. Com ha destacat l'organització de l'acte, "són professionals que treballen a les costes espanyoles i l'única ONG de salvament que treballa per mar". Amb el documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', obra de David Fonseca i Arantza Díez, l'equip d'Òscar Camps ha pogut donar a conèixer la seva feina i la dels seus companys de Pro-Activa i així poder denunciar la passivitat d'Europa.

Camps s'ha preguntat després de recollir el guardó si se'l mereixia. "Tant de bo no me l'hagués merescut mai. A Lesbos el meu equip i jo mateix hem vist la gran passivitat d'Europa davant d'un drama que succeeix als seus mars i les seves costes". L'activista ha assenyalat que "amb uns pocs voluntaris" han fet "més en aquesta crisi que 28 governs del segle XXI".

Ha lamentat que a l'Egeu "han mort centenars de persones i allí només hi havia voluntaris". Ha criticat que la UE "ha centrat el seus recursos a expulsar els refugiats en un operatiu ostentós i desproporcionat". Ha apuntat que s'ignora el motiu d'aquest èxode i són "les guerres que obliguen a les persones a fugir de la mort". "Hem salvat vides cada dia, fem el màxim que un ésser humà pot fer per un altra que és salvar-li la vida", ha afegit.

També era finalista el músic Pau Donés, cantant i líder de Jarabe de Palo, que es va veure obligat al setembre del 2015 a anul·lar tota la gira del grup per sotmetre's a un tractament per curar un càncer i va lluitar contra la malaltia i per desestigmatitzar-la. El passat dimarts Donés va anunciar que s'havia recuperat del càncer de colon.

El tercer finalista era Josep Maria Espinàs, un dels periodistes i escriptors catalans més reconeguts i porta col·laborant amb els mitjans de comunicació tota una vida amb nombrosos articles periodístics publicats als diaris 'Avui' i 'El Periódico'. El periodista ha publicat una vuitantena de llibres, que van des de la novel·la fins la crònica de viatges.

Simon Holding i Stop Mare Nostrum

El grup industrial Simon Holding, fabricant de material elèctric, ha guanyat el premi a la Millor Iniciativa Empresarial 2015. S'ha volgut així reconèixer la seva àmplia presència internacional amb un 67% dels seus ingressos que procedeixen de l'estranger, així com la seva capacitat innovadora. Dos factors que, segons els organitzadors, "han sigut essencials per superar la profunda ensopegada que va patir el grup a causa de la punxada de la bombolla immobiliària". Està present en 93 països, la formen més de 3.800 empleats i va néixer fa 100 anys a Olot. Luís López Barrena, director executiu de Simon Holding, ha apuntat que aquest guardó és "un reconeixement a l'esforç i treball de varies generacions que han lluitat per ser un referent internacional en el sector del material elèctric i la il·luminació".

Per altra banda, ha recollit el Premi Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària 2015 a Stop Mare Nostrum (SMM), un grup d'entitats i ciutadans sense ànim de lucre, organitzat de forma assembleària. La plataforma va néixer poc després de l'enfonsament d'un vaixell el 19 d'abril del 2015 en què van morir ofegades més de 700 persones que intentaven arribar a les costes europees. Sònia Ros, de Stop Mare Nostrum, ha manifestat, després de recollir el guardó: "Les persones de la Mediterrània ens sentim obertes, acollidores i solidàries com ho són tots els pobles d'arreu del món, però vosaltres governants que acordeu lleis assassines, que decidiu qui passa i qui no, qui viurà i qui no, no sou part benvinguda de les nostres societats i no ens representeu. Representeu l'Europa insolidària, xenòfoba i assassina", ha dit.

El músic Joan Miquel Oliver ha actuat durant la gala que s'ha celebrat a la Sala Gran del TNC, així com el cantant Ramon Mirabet. L'acte ha acabat amb una cançó interpretada per Pau Donés, qui també era finalista.