L'expert en canvi climàtic Javier Martín Vide va dur a terme ahir la segona ponència de les Segones Jonades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades per l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres.

Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, i director de l'Institut de Recerca de l'Aigua de la Universitat de Barcelona, va subratllar que "avui ningú no qüestiona que el canvi climàtic és una realitat incontestable, que els qui el neguen estan absolutament al marge de la comunitat científica i responen a interessos particulars aliens a la col·lectivitat". També es va manifestar contrari al tremendisme, remarcant que el que cal és actuar en positiu, aprendre'n i corregir aquells comportaments que poden esmorteir l'efecte hivernacle.

El regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, va aprofitar per destacar un cop més que, més enllà del caire divulgatiu de les jornades, hi ha una voluntat de rigor i de criteri acadèmic a l'hora de discutir qüestions com ara la Meteorologia, l'Aigua i el Canvi Climàtic.

Dijous 7 d'abril, Marc Prohom parlarà sobre l'efecte del canvi climàtic a Catalunya i a l'Empordà.

Marc Prohom és doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona i cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya. La seva ponència, sota el títol "Els escenaris del canvi climàtic a Catalunya i a l'Empordà", pretén posar en relleu quins són els llocs de canvi climàtic que s'han projectat recentment per Catalunya i l'Empordà, explicant quins són els més optimistes i quins els més pessimistes i com es preparen aquests models que projecten el clima del futur.

Preguntes freqüents com: Plourà menys en les properes dècades? Seguirem dient que "al meu país no sap ploure"? S'alterarà el règim estacional de les precipitacions? La mar Mediterrània augmentarà la seva capacitat de formar profundes depressions? Les llevantades picaran més vegades a les portes de la regió mediterrània? Els anticiclons seran més freqüents? Tindrem més onades de calor i de fred? La calorada del juliol passat serà més habitual? La tramuntana bufarà més o menys dies i amb quina intensitat? Són a les quals donarà resposta aquest expert, al mateix que explicarà com participa el Servei Meteorològic de Catalunya en les estratègies d'adaptació al canvi climàtic a Catalunya.

Totes les sessions es duen a terme a La Cate de Figueres, a les 19.30h.