El capellà i escriptor Josep Maria Ballarín (Barcelona, 8 de febrer de 1920) ha mort la matinada d'aquest divendres als 96 anys. Popularment conegut com a Mossèn Ballarín, el capellà va passar la major part de la seva vida al Berguedà, on l'any 1953 es va convertir en el mossèn de Santa Maria de Queralt. Ballarín vivia amb la seva cuidadora Emília, a cavall entre el pis de Berga i la casa de Gósol. La figura de Josep Maria Ballarín va assolir una considerable notorietat amb l'èxit de la novel·la 'Mossèn Tronxo' (Club Editor), de la qual se n'han venut prop de 100.000 exemplars des del 1989. Ballarín té publicades una quarantena d'obres i l'any 1996 va guanyar el Premi Ramon Llull amb la novel·la 'Santa Maria, pa de cada dia'.

Josep Maria Ballarín va néixer l'any 1920 a Barcelona. Va estudiar batxillerat als Escolapis i, durant la Guerra Civil, va formar part de la Lleva del Biberó. Poc després va ingressar en un camp de concentració, on va emmalaltir de tisi, i va ser traslladat a Matadapera on va passar sis anys recuperant-se. L'any 1946 va ingressar a l'Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia i va estudiar teologia al Seminari de Solsona. En acabar els estudis, va ser prefecte i professor durant sis anys del Seminari. L'any 1958 es va convertir en mossèn de Santa Maria de Queralt, on va exercir aquesta tasca fins el 1993. Des d'aleshores, viu entre Berga i Gósol.

Ballarín ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques com l'Avui, Serra d'Or, Qüestions de Vida Cristiana, Cop d'Ull, entre d'altres. A més, durant anys ha participat sovint en programes de ràdio i televisió com TV3, Catalunya Ràdio i Ràdio Estel. L'any 1995 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. El conegut mossèn també va tancar la llista a la circumscripció de Lleida de la coalició independentista Junts pel Sí a les passades eleccions al Parlament de Catalunya de 2015.

El mossèn i escriptor també té publicada una obra literària de gruix, que va començar l'any 1967 amb la publicació de 'Francesco', un llibre sobre la figura de Sant Francesc d'Assís. El mossèn, però, va assolir una notorietat considerable amb la publicació de 'Mossèn Tronxo' (Club Editor, 1989), de la qual se n'han venut més de 100.000 exemplars. Altres obres significatives són 'Santa Maria, pa de cada dia', que va guanyar el Premi Ramon Llull l'any 1996; 'L'església, amb cabres i tot: signes del temps' (Columna, 2004); i 'El sac dels records' (Efadós, 2015), on recull les seves memòries.

En una entrevista amb l'ACN l'any 2015 amb motiu de la publicació del seu darrer llibre de memòries, 'El sac dels records', Ballarín es definia a si mateix com un capellà "atípic" i confessava que ha tingut "total llibertat a l'església". Ballarín confessava que es va fer capellà "per la gent", ja que considera que, precisament, la feina d'un capellà "és ajudar la gent". Durant l'entrevista, el mossèn també va assegurar que la vida no l'ha tractat malament i confessava que "estic en pau, que és molt millor que ser feliç". També manifestava que la mort no li feia por, tot i que assegurava que "mai no estàs preparat per a la mort i, per això, has de deixar fer a la vida i quan arribi arribarà".

Sobre la política i els polítics, Ballarín confessava que "tenim un poble de primera, però votem uns polítics de tercera". En aquell moment el capellà també es mostrava crític en la manera com els representants polítics afrontaven el procés sobiranista, ja que considerava que "aquesta oportunitat que tenim ens està passant perquè tots els partits haurien de fer una pinya indestructible i no l'estan fent".