L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres organitza les Segones Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic entre el 22 de març i el 20 d'abril, amb l'objectiu de donar a conèixer, crear debat i reflexionar un cop més sobre la incidència del temps a l'Empordà, la Mediterrània i el món.

Com es destaca en el programa elaborat per l'àrea tècnica de Medi Ambient amb la col·laboració del geògraf i climatòleg Carles Bayés, la meteorologia desperta interès al carrer perquè volem saber si plourà el cap de setmana, els pagesos miren el cel pendents de les pedregades i els pescadors es fixen en l'estat de la mar. Tenim una forta dependència del temps que fa, patim sequeres i això afecta al cabal dels rius, la vegetació... Les Jornades pretenen donar resposta a preguntes com ara: El clima està canviant? Com serà el clima del futur a l'Empordà? Els episodis extrems seran més freqüents i intensos? Estem tocats per la tramuntana...?

El cicle de xerrades servirà també per celebrar el Dia Mundial de l'Aigua (22 de març) i el Dia Mundial de la Meteorologia (23 de març), amb la participació d'experts en la matèria.

L'acte inaugural tindrà lloc el pròxim 22 de març a l'Espai Cultural La Cate i comptarà amb la presentació de les jornades, a càrrec del regidor de Medi Ambient i Qualitat Francesc Cruanyes i de Carles Bayés, i d'una xerrada de Dani Ramírez, conegut Home del temps de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, sobre les evidències del canvi climàtic a casa nostra.

Posteriorment, hi ha previstes quatre xerrades més al mateix espai conduïdes per experts en meteorologia i canvi climàtic com ara l'autoritat internacional Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya i director de l'Institut de Recerca de l'Aigua de la UB (31 de març); Marc Prohom, cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya (7 d'abril); Antoni Bulbena, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador acadèmic de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar de Barcelona (14 d'abril) i Gabriel Borràs, responsable de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic de l'Oficina Catalana del Canvi climàtic i director del projecte MEDACC - Adaptant la Mediterrània al Canvi climàtic (20 d'abril).

Per al regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, "l'èxit de la primera convocatòria ens ha impulsat a celebrar aquestes Segones Jornades, amb una clara voluntat d'apropar l'interès meteorològic popular als criteris científics de primer nivell".

A banda de les ponències, entre el 15 i 29 d'abril també es podran visitar al Consell Comarcal de l'Alt Empordà les fotografies finalistes, guanyadores i altres d'interès meteorològic del Segon Concurs Fotogràfic Ferran Pou de Meteorologia.