L'equip Vídem42 de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres ha pujat a l'escenari de la gran final estatal de la First Lego League (FLL) per recollir el segon premi a la Inspiració, un guardó que reconeix aquell grup d'alumnes que ha gaudit d'una manera completa l'experiència FLL i ha demostrat un entusiasme i un esperit extraordinari.

Els joves, que són alumnes de 2n d'ESO, han competit amb el seu projecte Smart Container. Es tracta d'un contenidor que disposa de dues funcions.

La primera pretén millorar el buidatge dels contenidors de manera que no es desbordin. Es faria col·locant sensors d'ultrasons a la tapa del contenidor que, un cop detectés el 70% del contingut ple, enviaria un avís a la central de recollida.

La segona té com a finalitat incentivar als ciutadans envers el reciclatge. Cada família disposaria d'una tarja que li permetria accedir al contenidor per llençar les deixalles i a la vegada rebria una bonificació sobre les taxes de recollida. Aquest contenidor s'autoalimentaria amb unes plaques solars fotovoltaiques i s'integraria en el concepte de Smart City.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha acompanyat el Vídem42 en aquesta jornada tan intensa, que s'ha celebrat aquest dissabte, 12 de març, i que ha tingut com a seu la ciutat de Girona. La competició ha reunit equips d'arreu de l'Estat espanyol.

Un desafiament internacional que desperta l'interès per la ciència i la tecnologia

La First Lego League és un desafiament internacional que desperta l'interès per la ciència i la tecnologia i promociona la innovació, el treball en equip i l'emprenedoria entre els joves. És una iniciativa que té per objecte promoure la vocació per la ciència i la tecnologia mitjançant l'elaboració de projectes científics entre joves de 10 a 16 anys. Es tracta d'una col·laboració a escala mundial entre la Fundació FIRST i el Grup Lego.

A Espanya. la Fundació SCIENTIA és el partner de FIRST. La Universitat de Girona (UdG) i la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) són els seus socis a la demarcació de Girona.