En nou bliblioteques de l'Alt Empordà se celebren aquests dies els Tallers d'Escriptura Creativa (TEC), un punt de trobada en què nens i nenes de 6è de Primària de totes les escoles de la comarca aprenen a posar en pràctica la seva capacitat per crear històries.

Un exemple de com es desenvolupen els tallers ens el donen set nenes de 6è de Primària que vénen de quatre escoles diferents de Castelló d'Empúries, encuriosides per descobrir com poden expressar sobre el paper tot allò que la seva imaginació és capaç de crear. Amb el boli a la mà, accepten el repte que els proposo: continuar una història ambientada als Aiguamolls de l'Empordà i que té com a punt de partida un misteri: ha desaparegut tota la fauna. "Què ha passat? On són les aus, els peixos, els mamífers, els rèptils, els amfibis...?" Ara toca trobar respostes.

De mica en mica, les set participants en el TEC van filant una història que té com a conclusió -perquè entre totes ho han decidit així- que els animals han fugit perquè no poden suportar el soroll que fan els escolars quan van d'excursió al parc natural. En un moment, han aconseguit inventar un relat que podria ser l'argument d'un conte.

Comportament als Aiguamolls

De sobte, se'ns acut que -ja que hi som- podríem establir unes normes de comportament adreçades als nens i les nenes que visiten els Aiguamolls. Els dic que les escriguin al paper. El resultat és sorprenent i, si bé totes elles coincideixen amb la indicació que cal guardar silenci o bé parlar fluixet per no molestar els animals, han acabat ideant un autèntic codi de conducta.

La Sanae estableix que està prohibit envair l'hàbitat de la fauna i la flora i que no es poden llançar deixalles al parc. La María Sofía inclouria a la llista de normes que cal impedir que cap nen o cap nena s'acosti als animals amb la intenció de pertorbar-los o fer-los mal. La Ranya prohibeix tocar res d'allò que no estigui permès. La Naura demana que, en les excursions, els nens i les nenes no surtin del grup. També diu que cal evitar que els alumnes donin llaminadures als animals.

La Sihame proposa que el nen o la nena que no compleixi les normes sigui apartat i castigat de la visita. La Maia apunta que no es pot ni córrer ni cridar al parc natural, i que tampoc es pot sortir dels itineraris fixats. I la Salma planteja que cal ser contundent amb la prohibició de llançar pedres als ocells.

Un espai pensat per donar eines per millorar els processos de creació literària

Els Tallers d'Escriptura Creativa de l'Alt Empordà (TEC) són un espai pensat per donar eines als participants per millorar els seus processos de creació literària. Es parteix de la base que la lectura i l'escriptura estan estretament vinculades. De fet, la persona que escriu ha de ser ineludiblement un bon lector perquè, a través de l'escriptura dels altres, nosaltres podem millorar la nostra pròpia manera d'escriure.

Els TEC estan adreçats a alumnes de 6è de Primària. La proposta la promou el Servei Educatiu de l'Alt Empordà (SEAE), amb la col·laboració de nou biblioteques del grup BibliotecAE i el suport del Setmanari de l'Alt Empordà.

Les biblioteques en què se celebren els TEC són Marta Fàbrega i Romans, de Sant Pere Pescador; Biblioteca Municipal del Port de la Selva; Caritat Serinyana, de Cadaqués; Jaume Vicens Vives, de Roses; Víctor Català, de l'Escala; Ramon Bordas i Estragués, de Castelló d'Empúries; Carles Fages de Climent, de Figueres; Pere Calders, de Llançà, i Carles Bosch de la Trinxeria, de la Jonquera. Totes les sessions es fan en horari extraescolar.

Dinamitzadors a les biblioteques

Els dinamitzadors que imparteixen els tallers aquest curs són el professor de secundària Joan Ruiz (a Sant Pere i Roses); el llicenciat en filologia catalana David Torres Vilajoana (al Port de la Selva i Llançà); la professora de secundària Laura Olivares (a Cadaqués); la llicenciada en pedagogia Mercè Costa (a l'Escala); la mestra de primària Maria Vilanova i els professors de secundària Ernest Pibernat i Marta Planas (a Figueres), i jo mateixa (a la Jonquera i Castelló d'Empúries).