El claustre del Mas del Vent de Palamós obre portes al públic. Des del seu descobriment, aquesta estructura ha generat polèmica. Els primers estudis asseguraven que era un claustre romànic però, posteriorment, es va descobrir que datava dels anys 30. No obstant això, l´interès que ha aixecat ha fet que després de més d´un any d´espera, finalment, la finca ha obert les portes i acollirà visites guiades per als interessats, alumnes d´instituts i escoles de primària de Palamós i experts d´art. Aquest dissabte, els primers que han pogut veure l´espai han estat els directors i professors dels centres educatius de la vila que s´han mostrat entusiasmats davant la possibilitat d´oferir "aquesta joia" als alumnes. Les visites arrencaran oficialment el proper dissabte 12 de març i un dels descobridors del claustre, l´historiador d´art de la UdG, Gerardo Boto, ja ha demanat visitar-lo. D´altra banda, l´ajuntament de Palamós està treballant per incloure el claustre dins del catàleg patrimonial de la població.

Aquest dissabte s´ha portat a terme la primera visita guiada oberta al públic al claustre del Mas del Vent de Palamós. Els afortunats han estat una vintena de directors i professors de les quatre escoles de primària, els dos instituts i l´escola d´educació especial del municipi que han pogut veure de primera mà el que podran visitar els seus alumnes d´aquí pocs dies.

En total, durant aquest 2016 s´han programat quatre visites obertes al públic en general que es realitzaran els dissabtes al matí de dotze a dos quarts de dues: 12 de març, 2 d´abril, 1 d´octubre i 5 de novembre. En aquest cas, les visites estan programades per a grups d´entre 8 i 25 adults com a màxim i deu menors d´edat. A grans trets, les rutes s´allargaran tres quarts d´hora i permetran conèixer de la mà d´una guia la història d´aquest claustre romànic, de tot el mas i de la torre de defensa que està catalogada com a Bé Cultural d´Interès Nacional (BCIN). L´itinerari s´acabarà amb un tastet de productes Brugarol - vi, oli i productes de temporada- que es cultiven i s´elaboren en diferents finques del municipi, entre elles el mateix Mas del Vent. La ruta es basa en l'últim estudi que va encarregar la Generalitat on s'assenyalava que el claustre no era del segle XII sinó una obra dels anys 1930.

Visitar la finca tindrà un cost de 20 euros per persona en el cas dels adults i deu euros per als menors de 16 anys. Els tiquets es vendran al Museu de la Pesca de Palamós, situat al moll de la vila. Els encarregats de fer la visita turística són els guies de l´empresa Àgora, especialitzada en aquesta mena de rutes culturals i que faran les sortides en català, castellà, anglès i francès.

D´altra banda, tal i com estava previst, també s´han programat quatre visites adreçades als alumnes dels diversos centres de primària i secundària de Palamós. En aquest cas, les rutes són gratuïtes, arrencaran després de Setmana Santa i s´allargaran fins a finals d´abril. Cada escola escollirà quins cursos fan la sortida i poden visitar aquesta finca. Paral·lelament, també s´ha ofert la possibilitat a tots els estudiants de batxillerat artístic que vulguin conèixer aquest espai i que podran visitar-lo durant el darrer trimestre d´enguany. L´alcalde de Palamós ha explicat que els centres encara estan acabant de tancar les possibles sortides que fan i que no serà fins d´aquí uns mesos que sabran el nombre d´estudiants de batxillerat interessats i, per tant, les visites que s´oferiran.

Tal i com marca el conveni signat a finals de l´any passat entre l´Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn (propietaris de la finca), durant l´any també s´oferiran visites gratuïtes a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculades al municipi de Palamós i a experts d´art. "No hem rebut una allau de demandes però si que hem notat un gran interès per veure-ho", ha detallat el tècnic i cap de l´àrea de Patrimoni de l´Ajuntament de Palamós, Miquel Martí. És més, un dels descobridors i qui va apostar des del principi assegurant que el claustre era romànic, el professor d'Història de l'Art de la UdG, Gerardo Boto, ja ha demanat tornar a veure el claustre.

Així mateix, també s´han programat cinc visites teatralitzades pel director de Fitag, Martí Peraferrer, qui també ha assistit a l´acte d´aquest dissabte. En aquest cas, les rutes es faran els dissabtes 7 de maig, 4 de juny, 2 de juliol, 6 d´agost i 3 de setembre i el preu serà de 125 euros. Aquesta mena de visites, diferenciades de la resta, les gestionarà directament la plataforma Engelhorn, duraran una hora i mitja, es faran durant el migdia o la tarda i inclouran un menjar amb productes de l´empresa Brugarol.

Tal i com havien assegurat fonts del consistori de Palamós, tots els diners que generin les visites es lliuraran a una entitat sense ànim de lucre que treballi per millorar les condicions de vida dels habitants de Palamós. Aquest dissabte però, encara no s´havia decidit quina associació rebrà aquesta aportació econòmica i el batlle ha destacat que ho decidiran a finals d´any, un cop hagin deduït totes les despeses que comporta la visita i l´assegurança del projecte.

Volen incloure el claustre dins del catàleg patrimonial

Durant aquesta primera visita al públic, Puig ha avançat que la comissió de Patrimoni del municipi està treballant per poder incloure el claustre dins del catàleg patrimonial de la població. En aquest sentit, l´alcalde ha explicat que tota la finca està protegida perquè la torre de defensa del mas és un BCIN i ha volgut remarcar que, des de principi, els propietaris de la finca es van mostrar interessats per obrir tot l'espai al poble.

Les visites arriben amb més d'un any de retràs. L´any passat, el consistori va comentar que les visites arrencarien al gener després de 12 mesos d'espera i, finalment, ha estat tres mesos més tard. No obstant això, els primers que han pogut veure el claustre de ben a prop, s´han quedat sorpresos per les dimensions i l´espectacularitat de la zona. És el cas del director de l´Escola de la Vila de Palamós, Lluís Colás, que ha detallat que els infants s´ho passaran pipa descobrint els elements d´aquesta finca, aprofundint en la història medieval i veient la "torre pirata".

"Ens sembla un entorn molt interessant i pràcticament desconegut per als veïns de Palamós, nosaltres portarem nens d´entre 5 i 8 anys i ho veiem una gran proposta", ha explicat. Unes declaracions que també ha compartit un dels professors de l´institut de Palamós, Josep Antoni Blasco, que ha tret importància a la polèmica sobre si el claustre és o no de l´època romànica. "Obrir portes d´un espai així és un repte, no qualificaria l´obra de falsa perquè és real, la pots tocar i crec que deixar que l´alumnat vingui fins aquí és recuperar o conèixer allò que desconeixíem, és bo; és cultura", ha resumit.

I és que, tal i com ha detallat la filla del matrimoni Engelhorn, Victoria Engelhorn, el que els feia més il·lusió de tot el projecte era ensenyar aquests terrenys als infants. "Així sabran una mica més de la seva cultura i de l´escultura, això és patrimoni i cal mostrar-ho", ha explicat.

Durant la visita, els escolars podran conèixer el claustre però, al mateix temps, la iniciativa està pensada perquè reflexionin sobre l'art, el coneixement, potenciïn el seu sentit crític, coneguin la importància de la recerca en tots els àmbits i aprofundeixin en el coneixement de l'entorn paisatgístic del Mas del Vent i dels sistemes defensius que existien fa segles a Palamós, en l'època dels pirates. En principi, el projecte només inclou els escolars de Palamós i l'alcalde ha descartat que estiguin pensant ampliar-ho a altres centres educatius de les comarques gironines.

La filla i membre de la plataforma cultural Focus Engelhorn ha explicat que no tenen previst tirar endavant més estudis sobre l´autenticitat o característiques del claustre. "Ja s´ha analitzat molt i tenim molts document per mostrar, ara es qüestió de mantenir-lo i guardar-lo en l´estat en què es troba", ha conclòs.