"Cúpules, daus i pilotes de futbol: el paper de la geometria". Aquest és el títol de la xerrada que proposa el matemàtic Jaume Coll, aquest dissabte, 5 de març, a les 11 del matí, als Caputxins de Figueres.

Coll vol donar resposta a les següents qüestions: Quina forma té un dau? Quina forma té una pilota de futbol? Són exemples que pertanyen a dues famílies diferents de figures geomètriques ja conegudes pels antics grecs: la família dels 5 sòlids platònics o regulars i la família dels 13 sòlids arquimedians o semiregulars.

El món dels políedres té moltes cares

Com podreu comprovar tots aquells que assistiu a la conferències, en els darreres 50 anys s'han desenvolupat diferents branques de la papiroflèxia que permeten construir models tridimensionals d'aquestes i d'altres figueres geomètriques mitjançant mòduls de paper. En la xerrada, podeu veure com doblegar paper per fer alguns d'aquests mòduls, i descobrireu, entre d'altres coses, on podem trobar exemples de políedres a la vida quotidiana, a la natura o quina estructura geomètrica hi ha a la cúpula del Museu Dalí.

Última activitat de l'exposició 'Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar'

La conferència de Jaume Coll als Caputxins és l'últim acte que des del grup de professorat Jugamat s'ha programat entorn de l'exposició 'Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar', que fins al 10 de març està instal·lada al Museu de l'Empordà. En aquesta mostra, hi ha exposats materials manipulables que giren a l'entorn de les matemàtiques proporcionats pel Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).